След ИДИЛ идва още по-кървава групировка

0
Конфликт ще прерасне в голяма шиитско-сунитска война в Близкия изток
Конфликт ще прерасне в голяма шиитско-сунитска война в Близкия изток

Когато се появи ДАЕШ и започна да превзема територии в Ирак и Сирия, различни политици, включително и в България, заявиха, че зад тая работа стоят САЩ.

Вината на Щатите е може би в това, че Обама реши през 2011 г. да изтегли войските си от Ирак и го остави абсолютно безконтролен.

Беше договорено 150 хиляди сунитски доброволци, ликвидирали “Ал Кайда” в Ирак, да влязат в армията и полицията и в цивилните институции. Това не се случи. Премиерът на Ирак Малеки наруши договореностите и лиши тези хора от работа.

В тази ситуация се появи нов вид въоръжена група, претендираща, че е защитник на сунитите - ИДИЛ.

Коалицията от 62 държави не можа нищо да направи две години, защото хората в тези територии приемаха “Ислямска държава” за свой защитник. Днес, ако не се сложи край на политическия хаос, групировката не може да бъде победена.

Как би могло това да се случи? Първо, трябва да загуби териториите си Без тях няма ислямски халифат. Второ, трябва да се ликвидират мрежите й в Ирак, Сирия, Египет, Либия, Нигерия и другите държави, както и да се прекъснат каналите й за финансиране. То не е само от петрол.

Трето, трябва да се унищожат всички нейни тайни мрежи в Европа и в света. Проблемът е и с вълците единаци. По данни на американските и европейските служби общо чуждестранните бойци на ИДИЛ наброяват около 30 хиляди души. От тях 5000 са европейски граждани. Те ще се върнат в своите страни.

По данни на службите в Германия вече са се завърнали около 880 бойци. Във Франция са 900, има и в други страни. Службите за сигурност обаче разполагат с досиета само за 1760 души от всичките 5000 европейски бойци на ИДИЛ. Затова шефът на германските служби предупреди, че отнемането на територии на ИДИЛ ще доведе до терористични атаки в Европа.

Четвърто, трябва да се ликвидира пропагандната машина на “Ислямска държава”. Тя вербува бойци чрез социалните мрежи и посланията й стигат до целия свят. Институтът за противодействие на екстремизма “Куилиам” в Лондон публикува проучване, според което “Ислямска държава” произвежда месечно по 900 материала в социалните мрежи.

Каква е причината САЩ да бъдат толкова настоятелни да се ликвидира присъствието на групировката в Мосул? Обама иска да напусне Белия дом с победа. Това обаче може да доведе до нови войни в Близкия изток. Например между Турция и Ирак или между Турция и Сирия. Ердоган заплашва, че ще влезе в бой с шиитските бойци в операцията “Щитът на Тигър”, ако те установят контрол върху град Тал Афар. Неговото население е от турски произход и 80% са сунити, а 20% са шиити. Кюрдската работническа партия (ПКК) вече се установи в град Санжар и се подготвя за участие в операцията в Мосул.

Ердоган вече води битка и в Сирия, наречена “Щитът на Ефрат”, превзема градове със съдействието на Сирийската свободна армия. Той е на път да стигне до град Ал Баб, последната точка преди Рака, столицата на ИДИЛ. Там обаче е и армията на сирийския президент Башар Асад. Тя предупреди, че ще удари турската армия, ако влезе в Ал Баб.

Путин мълчи. Той е дал зелена светлина на Ердоган след прословутата им среща, но му е казал да не се намесва в Алепо.

ИДИЛ се разрасна в условията на регионален политически сблъсък между Иран, от една страна, и Турция и Саудитска Арабия, от друга. Иран подклажда конфликтите в държавите с разнороден етнически състав. Сунитите например се чувстват маргинализирани от шиитската власт в Ирак, подкрепяна от Иран. Така Иран създаде различни въоръжени групи в Ирак и Сирия. Само в Ирак финансира 25. От 2 г. те се обединени в по-голяма организация - “Народна мобилизация” (“Хашд ал шааби”). Тя е изцяло шиитска. И е не по-малко престъпна от “Ислямска държава”.

От около година “Народна мобилизация” отнема заедно с иракската армия територии от ИДИЛ. Новата групировка вече опожари 70 000 къщи. Превърна обитателите им в бежанци в собствената им държава. Мъжете бяха арестувани, унижавани, изтезавани. Това засили привързаността на сунитите към ИДИЛ.

Сега има опасения, че същото може да се случи и в Мосул. “Хашд ал шааби” иска да влезе там, но САЩ смятат, че “Народна мобилизация” трябва да стои встрани от операцията.

Коя е новата групировка? Това са шиити - доброволци от Ирак. Когато ИДИЛ стигна до предградията на столицата Багдад, шиитският аятолах Систани призова иракчаните да помагат за изтласкването й. Религиозният водач не е казвал да се създаде организация, която да измести държавата. Иран се възползва и създаде тази организация, която прилича на “Хизбула” в Ливан и на Иранската революционна гвардия.

Вече има 150 хиляди бойци. Така че победата над “Ислямска държава” ще е същата, каквато беше над “Ал Кайда” и над талибаните. След като “Ал Кайда” бе ликвидирана, се появи ИДИЛ.

Светът е пред нов сблъсък: в Ирак шиитско-сунитски, в Сирия – сунитско-алавитско- кюрдски. След отнемане на териториитеот ИДИЛ конфликтът ще прерасне в голяма шиитско-сунитска война, която ще обхване целия Близък изток. Ще бъдат замесени всички съседни държави. Световните сили няма как да бъдат неутрални и ще станат част от този нов конфликт.

Свободата отдавна е напуснала този район. Всичко, което се случва, прилича на коктейл “Молотов”, който продължава и продължава да избухва.

Автор: Мохамед Халаф

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари