След един случай на Ковид-19: Жители на Тонга се втурнаха масово да се ваксинират

0
Инфекцията бе открита у напълно ваксиниран, пристигнал с полет за репатрирани от Нова Зеландия
Инфекцията бе открита у напълно ваксиниран, пристигнал с полет за репатрирани от Нова Зеландия Снимка: AFP

Една трета от населението вече е напълно ваксинирано, защото кампанията започна преди половин година, когато дори нямаше коронавирус в държавата

Жителите на островното тихоокеанско кралство Тонга се втурнаха да се ваксинират срещу ковид-19, след като страната регистрира вчера първия случай на заразен с коронавирус, предаде Би Би Си, цитиран от в.Сега. Инфекцията бе открита у напълно ваксиниран, пристигнал с полет за репатрирани от Нова Зеландия.

Министър-председателят на Тонга Похива Ту'и'онетоа предупреди жителите на главния остров Тонгатапу, обитаван от 69% от населението на страната, че идната седмица може да въведе локдаун.

Тонга е една от последните държави в света, където коронавирусът не бе достигал. Въпреки това една трета от населението ѝ вече е ваксинирано. Националният координатор по имунизациите Афу Теи каза, че хиляди хора са се устремили към ваксинационните центрове да получат първа доза.

Заразенията пътник пристигнал с още 214 души от Крайстчърч, Нова Зеландия. В групата бил и 6-членният олимпийският състав на Тонга, заседнал в Нова Зеландия след игрите в Токио, защото родното им летище спряло да приема полети, за да не допусне внос на коронавируса. Новозеландското министерство на здравеопазването съобщи, че заразеният пътник е имал отрицателен тест преди качването на самолета. Но властите в Тонга му направили тест на пристигане в четвъртък и той се оказал положителен.

Инфектираният тонгоанец получил втора доза ваксина в средата на октомври и затова здравните власти смятат, че няма да се разболее сериозно. Премиерът решил да изчака три дни и да види дали има други заразени, преди да нареди локдаун.

От началото на пандемията в света са се заразили 246 милиона души, от които 5 млн. са починали, съобщи днес университетът "Джонс Хопкинс". Две държави - Северна Корея и Туркменистан - досега не са съобщили за нито един заразен. Но според експерти вирусът е проникнал и у тях, макар че не дават такава информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари