След 12 юли колите ще са с екостикери

1
Замърсяващият автомобил може да бъде спрян от движение или да не бъде пускан в определени зони
Замърсяващият автомобил може да бъде спрян от движение или да не бъде пускан в определени зони Снимка: Dir.bg

Замърсяващият автомобил може да бъде спрян от движение или да не бъде пускан в определени зони

След 12 юли ще започне поставяне на т.нар. екостикери на колите. Те ще показват нивата на замърсяване от всеки автомобил. Ако возилото не попада в нито една от общо петте категории, то няма да бъде пускано в движение. Това казва в интервю за Dir.bg шефът на агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

От 1 до 5

Екостикерът ще има пет категории. Най-високата пета група ще включва електрически хибридни коли, които не замърсяват околната среда.

"Останалите автомобили ще бъдат групирани от "Първа" до "Четвърта" в зависимост от датата на първа регистрация, екологичната норма определена от завода-производител и конкретните измервания, които ще се направят в момента на техническия преглед. Когато автомобилът влиза в тези граници, му се позволява да се движи. Ако автомобилът не влиза в нито една от определените групи, значи той е технически неизправен и не следва да бъде пуснат в движение, а трябва да бъдат върнат. Дава му се срок за отстраняване на повредите и после да се яви на нов периодичен преглед", обяснява Рановски.

Според него указаната в талона категория (например Евро 5) няма да има голямо значение, защото след определен брой години системите се амортизират и автомобилът започва да замърсява повече.

След 12 юли данните от измерването на изхвърляните газове ще се правят в пунктовете за годишен технически преглед. От 12 януари догодина автомобилната администрация ще има директен достъп до тази информация и ще може да я следи в реално време, твърди Рановски. Така на централно ниво ще се взима решение коя кола може да мине през преглед.

Кметовете да си решават

Екологичните норми се определят за нуждите на големите общини, където традиционно се регистират високи нива на замърсяване на въздуха. В самите стикери ще има вграден чип с цялата информация от прегледа и нивата на замърсяване.

"По преценка на кметовете на общините ще могат да бъдат въвеждани периоди или дни за забрана на влизане на замърсяващи автомобили в определени зони", казва Рановски.

Според него начините за прочитане на информацията от чипа ще са три. На първо място е обикновената проверка при спиране на колата. Освен това чипът може да бъде четен дистанционно. Третият вариант е да се направи проверка по регистрационния номер на автомобила.

Екостикери ще се слагат на МПС-та до 3,5 тона. Камионите няма да попаднат в тази категория. Колите с газови уредби ще се проверяват за замърсяване в режим на работа на съответния газ. Стикерите ще се сменят всяка година. Зоните, в които няма да се допускат замърсяващи автомобили, ще се определят от кметовете.

"Ако човек идва от друг град в София, пак давам за пример, и колата му е с еконорма 2, а в София има забрана за под еконорма 3, той няма да може да влиза в забранените зони. Ако на човек му се налага да пътува, трябва да е наясно, че може и да има проблем с движението в дните със забрана", казва Рановски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук