Слави Трифонов няма да се бори за президентския стол!

0
Така той сложи край на продължаващите с месеци спекулации!
Така той сложи край на продължаващите с месеци спекулации!

Слави Трифонов няма да се кандидатира за президент.

Това обяви самият той пред Бтв. Така Трифонов сложи край на продължаващите с месеци спекулации, че инициираният от шоуто му референдум ще е само стъпка към влизането му в битката за поста на държавния глава.

Той отказа да коментира съдържанието на въпросите в допитването, като заяви, че в случая важното е хората да бъдат питани, а собствената му позиция ще стане ясна в деня на гласуването.

Преди дни поведението на сценарист в шоуто на Трифонов предизвика полемика за свободата на словото и нейните граници. Филип Станев скъса снимка на държавния глава Росен Плевнелиев в знак на несъгласие с президентското решение да се допита до Конституционния съд за въпросите на шоуто, които бяха предложени за референдума.

На 12 май парламентът прие да се проведе допитването. Две седмици по-късно президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд заради три от въпросите.

Държавният глава търси мнение по питанията да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управление да се избират мажоритарно.

В мотивите си Плевнелиев посочва, че винаги е подкрепял допитването до народа, но това не може да става без да се зачита Конституцията. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея, се казва още в позицията на президента.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев изрази мнение, че по въпроса дали броят на народните избраници да се намали наполовина се изисква свикване на Велико народно събрание, а питането, касаещо полицейските шефове, също е спорно, предаде Дарик.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари