Слави Трифонов: Няма да подкрепим кабинет с третия мандат

1
Направихме много компромиси, нито един от тях не беше разпознат, посочи лидерът на ИТН
Направихме много компромиси, нито един от тях не беше разпознат, посочи лидерът на ИТН

Лидерът на ИТН не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет, но не си спомнял този разговор. Открил Петър Илев, като лично се обадил в юридическия факултет на СУ и той му вдигнал

ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат". Това каза пред БНР Слави Трифонов, лидер на ИТН и телевизионен водещ.

Той подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение".

"БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна... Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове".

Трифонов остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила.

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване".

Слави Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София:

"Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор".

По повод първия избор на ИТН за премиер - бившия министър от НДСВ Николай Василев, той каза: "На мен ми се стори, че така трябва да изглежда българският министър-председател, особено сравнявайки го с предишните министри и предишния министър-председател". На въпрос защо го е сменил, той избухна: "Компромис за Христо Иванов и "Мутри, влез-излез".

Пламен Николов е част от ИТН и аз реших да заложа във второто решение на хора, които познавам по-добре.

"Познавам го като характер, почтеност", каза още Трифонов и добави с недоумение критиката на Христо Иванов: "Първият имаше опит и не става, следващия няма опит и не става.

"Исус Христос да бях предложил за министър председател заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци. Ама Христос няма висше образование, ама баща му бил дърводелец. Хиляди причини ще намерят", каза още Трифонов.

"Обадих се лично до университета и да търся в юридическия факултет кой се занимава с конституционно право и така се запознах с Петър Илиев. Обадих се по телефона и случайно той вдигна. Той направи ужасно много за референдума и за общуването ни. Той беше адвокат на годината и има един куп неща", изтъкна Трифонов по повод предложения за вътрешен министър юрист, срещу когото в СУ проверяват три сигнала за плагиатство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари