Труд: Слави Трифонов и “Демократична България” обсъждат създаването на кабинет

0
Нито една от партиите на протеста няма желание да ходи на нови избори по старите правила
Нито една от партиите на протеста няма желание да ходи на нови избори по старите правила Снимка: БГНЕС / Архив

Партиите на протеста притеснени, не искат нови избори по старите правила

Слави Трифонов и “Демократична България” (ДБ) обсъждат създаването на кабинет. Това съобщиха за “Труд” два независими един от друг източници. Потърсен за коментар зам.-председателят на партията “Има такъв народ” Тошко Йорданов, каза, че още нямат мандат, а ние питаме за кабинет.

Засега разговорите между “Има такъв народ” и “Демократична България” все още са твърде ориентировъчни. Обсъждани са и конкретни имена за бъдещи министри, но няма решение дали правителството ще е еднопартийно, съставено изцяло от “Има такъв народ”, или ще е коалиционно (с “Демократична България”) с ясно разписани параметри във всяка област, които изключват волни програми. И в двата случая става въпрос за правителство на малцинството. Подкрепа от партиите на статуквото няма да бъде търсена. Сигурно е обаче, че ще бъде получена, защото нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС искат бързи избори, които биха възпроизвели подобен на сегашния парламент. И трите формации заявиха, че биха дали рамо на правителство, излъчено от “Има такъв народ”.

“Труд” научи, че вече има и конкретни имена, които се обсъждат за министри. Разговаряно е и с някои от тях. От ДБ настоявали, ако правителството е коалиционно, да получат правосъдното министерство, в което няма изненада. Тъй като залогът за “Има такъв народ” е твърде голям, Трифонов държал да няма импровизации. И двете партии - на шоумена и на Христо Иванов, били скептични по отношение участието на “Изправи се! Мутри вън!” в евентуално коалиционно правителство, заради липсата на предвидимост при повечето от членовете и привържениците на платформата.

Към днешна дата е почти сигурно, че по-скоро се върви към служебен кабинет и че най-вероятно “Има такъв народ” ще върнат мандата. Но везните тежат в друга посока. Причина за промяната са опасения, че може и да не стигне времето за ремонт на Изборния кодекс. А нито една от партиите на протеста няма желание да ходи на нови избори по старите правила. Доказателство затова са внесените шест проекта за изменения в Изборния кодекс, които ще бъдат гледани утре от правна комисия.

Парадоксално е, че Мая Манолова и Николай Хаджигенов са внесли два отделни проекта, което е показателно за разрива в “Изправи се! Мутри вън!”, за който се заговори още преди конституирането на новия парламент. Това е и една от причините те да са нежелан партньор в евентуално правителство.

Твърденията са, че ако бъде съставен обсъжданият в момента кабинет, той ще е ясен хоризонт - до приемане на промени в изборното законодателство и в няколко закона, свързани с реформа в съдебната система, на които изключително държат от ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари