Слави Ангелов: Цялата държавна машина работи за частни структури, а не за гражданите

1
Как схемите на Нотариуса стигнаха до гръцки бизнесмени
Как схемите на Нотариуса стигнаха до гръцки бизнесмени Видео: NOVA

Как схемите на Нотариуса стигнаха до гръцки бизнесмени

Гръцки бизнесмени, представители на собственика на София Ринг Мол и ИКЕА са били изнудвани от групата на Мартин Божанов. Това разказаха те пред журналиста Слав Ангелов и „24 часа“. Часове по-късно започнаха да валят оставки в прокуратурата след обвинението на инвеститорите, че ръководителят на районната софийска прокуратура Невена Зартова е част от схемата за натиск чрез повдигане на фалшиви обвинения. Много въпроси остават – сред обвиненията става дума за участие на служител на НАП. Извеждат ли по друг начин темата за разследването на Божанов, на фокус в ефира на NOVA е журналистът Слави Ангелов.

Той сподели, че не е оптимист, че ще бъдат разкрити схемите за рекет. Журналистът посочи, е „грешно да се обяснява, че схемите са правосъдно-съдебни“. По негови думи „това са държавни схеми за рекет, тъй като в тях са замесени държавни служители от различни институции, които могат да създават проблеми на хората“. „Става въпрос за посредници, които винаги имат един човек на много високо ниво в държавата, който им дава гръб. Оттам-нататък те използват голяма палитра от служители в данъчни служби, в КПКОНПИ, в ДАНС, прокуратурата, съда“. Журналистът посочи, че резултатът от това е, че „цялата държавна машина работи за частни структури, а не за гражданите“.

Ангелов каза, че гръцките бизнесмени, които са били подложени на рекет, са се свързали с него с началото на лятото. Журналистът допълни, че те са искали да се консултират с него заради проблеми с правосъдната система в България. Гостът посочи, че тогава не се е осъществила срещата между тях, но смята, че убийството на Нотариуса е подтикнало бизнесмените да инициират такава. „Казах им, че разказването на историята им по-скоро ще ги защити и ще отпуши определени събития, отколкото да им навреди“, допълни гостът.

Журналистът е на мнение, че Мартин Божанов, Петър Петров и Владимир Атанасов са работили заедно. Той смята, че в някакъв момент е настъпил разрив не само между тях, но и по високите етажи на властта. „От фактите, които бизнесмените ми дадоха може да се направи извод, че Владимир Атанасов стои на по-високо ниво от Нотариуса“, каза Ангелов.

Журналистът разказа и за казуса с гръцкия бизнесмен и корабен магнат Джон Кустас, който твърди, че жертва на схемата на Мартин Божанов и адвокат Велимир Атанасов.

Ангелов изрази песимизъм, че ще има промяна в България, тъй като е „много трудно да разплетеш нещо, което сам си заплел“.

Журналистът посочи, че „няма политическа сила, която да носи капацитет за промяна в себе си“. По негови думи единственият начин да се случи промяна е чрез обществен натиск, но това ще изисква време.

Ангелов посочи, че когато разбере, че се сформира комисия ва Народното събрание по даден случай, това означава този проблем няма да бъде решен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари