Вълна от оставки в Софийската районна прокуратура

0
Вълна от оставки в Софийската районна прокуратура
Вълна от оставки в Софийската районна прокуратура Видео: NOVA

Предлагат Светлана Митова да поеме СРП

Трус в съдебната система, тръгнал покрай разкритията за Мартин Божанов-Нотариуса. Ръководството на най-голямата прокуратура в страната хвърли оставки. С обща молба първо това направиха заместник районните прокурори на София. Като мотив посочиха работата на ръководителя си Невена Зартова. Тя им отвърна 20 минути по-късно със собствената си оставка и с мотива прокуратурата да продължи да работи нормално и без напрежение.

Зартова направи разкрития, че прокурори и съдии гравитират в кръговете около Нотариуса и около Петьо Еврото. Готова е да свидетелства за това. Същевременно, Огнян Дамянов от Висшия съдебен съвет, който трябва да гласува оставките, изрази мнение, че е възможно това да стане още утре.

Кое в работата на Зартова е дало конкретен повод на четиримата заместници да поискат да се оттеглят не стана ясно, тъй като те не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA.

В 11:30 днес заместник районните прокурори Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова- Дамянова и Тодор Куюмджиев внасят молбата за оставките си във Висшия съдебен съвет. И добавят, че се разграничават от ръководителя си Невена Зартова и подкрепят усилията за реформи на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

В голяма степен го очаквах, но очаквах да го направим заедно, защото го обсъждахме в понеделник. С кого са говорили и какво им е обещано не мога да знам”, заяви пред NOVA Зартова.

Кое конкретно в работата на Зартова е довело до свалянето на доверието от страна на заместниците ѝ не стана ясно. Борислав Сарафов поиска тя да напусне поста още миналата година след двойното убийство в Лозен.

Той няколко пъти го е заявявал публично, не е тайна за обществото, че желае да се оттегля от тази длъжност и ето това вече е факт”, заяви Зартова.

В петък 21 прокурори, заедно с Борислав Сарафов, влязоха на проверка в районната прокуратура. Акцията идва след смъртта на Мартин Божанов и информацията, че нито една от преписките, свързани с него, не са стигнали до съд. Затова беше наредена ревизия на всички досиета.

Категорично смятам, че е имал влияние върху съдебната система, но считам за важен още един кръг - този около Петьо Петров – Еврото, който трябва да бъде разследван. Аз съм готова и да бъда разпитана, и да се явя пред парламентарната комисия”, заяви Зартова.

От неформални разговори тя е разбрала и за настоящи магистрати, които гравитирали около кръговете. „Няма да споделя тези имена”, каза Зартова, но потвърди, че е чувала такива и те са от съдебната система. Ставало въпрос за действащи прокурори и съдии.

Проверката в районната прокуратура, започнала на 9 февруари, трябва да установи как конкретни дела са разпределяни на прокурори от отдел „Специализиран”.

Тези две дела, за които говорят, че са най-нови, са прекратени заради изтекла давност. Едното е за измама, другото е за документно престъпление. Нито едно от 17-те дела не са били разпределяни на прокурор от специализиран отдел”, заяви Зартова.

В молбите си до ВСС всички от подалите оставки днес искат да бъдат върнати на предишните си постове. За да стане това, ще трябва гласуване. „Тези оставки ще бъдат разгледани възможно най-бързо от Прокурорската колегия”, заяви Дамянов.

Най-вероятно и петте молби ще бъдат одобрени. „Аз не виждам как може да бъде отказана на някой оставката, никой не може да бъде държан на сила”, заяви още Дамянов.

По закон до това се стига, едва след като главният прокурор посочи заместник. В късния следобед Сарафов предложи мястото да заеме прокурорът от Върховната прокуратура Светлана Митова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари