Слагат електропастир по сухоземната граница между България и Румъния

0
Огнища на африканска чума вече има само на 150 километра от пределите на България
Огнища на африканска чума вече има само на 150 километра от пределите на България Снимка: bTV

Заради опасността от африканска чума по свинете се обмисля поставянето на електропастир по цялата сухоземна граница между България и Румъния.

Това е съобщил директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов на среща с ловни сдружения в Балчик. По думите му огнища на заразата вече има само на 150 километра от пределите на България – в района на румънския град Тулча,и опасността заболяването да бъде пренесено е реална.

Поставянето на електропастира, както и поддръжката на тази временна ограда биха били сериозен разход, но още по-значителна е стойността на щетите, които заразата нанася, казва директорът на предприятието. Смъртността при африканската чума достига около 90 на сто. Болестта засяга огромни територии и ловците добре знаят, че плъзне ли заразата, не остава диря от дива свиня. Ще минат пет-шест години, докато се завъдят животните и едва на десетата ще има диви свине за ловуване, пояснява Нинов.

На срещата от Североизточното държавно предприятие отново са апелирали към ловците за подкрепа да се намали популацията на дивата свиня в максимално кратки срокове, за да се предотврати разпространението на болестта. При подборния лов трябва да се предоставя подробна информация кой, кога и къде е отстрелял дивя свиня. Ако ловците се затрудняват да определят мястото, нека да направят снимка, в която да се откроява нещо характерно за зоната, съветват от държавното предприятие.

Румънската страна е предприела всички мерки за ограничаване разпространението на болестта, каза в тази връзка вицепремиерът на северната ни съседка при посещението си в Русе. По думите му, за тази дейност са привлечени и сили на армията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари