Еврокомисар: Унищожаването на животните е единственият начин за справяне с африканската чума

0
Според Витянис Андрюкайтис в някои части от българското общество има съпротива, неразбиране и недоверие към мерките, което създава хаос по места
Според Витянис Андрюкайтис в някои части от българското общество има съпротива, неразбиране и недоверие към мерките, което създава хаос по места Видео: БНТ

Ситуацията с африканската чума в България остава много сериозна и строгите мерки за справянето със заразата трябва да продължат.

Това каза европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, който във вторник пристига в София, предава БНТ.

Според него е много тревожен фактът, че вирусът вече е и в Сърбия, и има опасност да достигне и други балкански държави.

Според еврокомисаря в някои части от българското общество има съпротива, неразбиране и недоверие към мерките, което създава хаос по места. Той отново подчерта, че унищожаването на животните е единственият начин за справяне със заразата.

Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Ако заразата влезе в големите комерсиални свинеферми, това означава, че всички свине трябва да бъдат унищожени. Всички. Не е възможно изборно да се унищожават, защото това е единственият начин за овладяване на ситуацията. Много е болезнено, много е драматично, емоционално е и е много трудно да се понесат гледките, но това единствено възможната операция. Ако имате гангрена на крака, трябва да го ампутирате.

Според еврокомисаря е много тревожен фактът, че вирусът вече е преминал и в Сърбия.

Витянис Андрюикайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия.

В София еврокомисарят ще обсъжда африканската чума с министри от целия регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари