Смъртоносна болест мори свинете у нас

0
Трето огнище на заразата е установено преди дни и в Румъния
Трето огнище на заразата е установено преди дни и в Румъния Видео: БНТ

Мерки срещу смъртоносната болест африканска чума по дивите свине въвеждат институции и неправителствени организации, за да не допуснат разпространението и в България.

Случаи вече са констатирани в редица страни от централна Европа. Трето огнище на заразата е установено преди дни и в Румъния. Това стана ясно на започналото днес в Пловдив изложение – "Природа Лов и Риболов".

За 11 години африканската чума по дивите свине се е развила до размерите на епидемия за 11 европейски страни. Сред тях Германия, Полша, Унгария. Вирусът се предава от дивите животни на тези, които се отглеждат във фермите и нанася сериозни щети на икономиката. Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но го превърща в носител на вируса.

Агенцията по безопасност на храните, съместно с Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците у нас вече работят по план за намаляване на популацията от диви свине.

Георги Георгиев – директор на дирекция "Оценка на риска по хранителната верига": "Тъй като това не са прасета, които могат да бъдат затворени, да бъде осигурена биосигурност, това не са домашни животни. Единственото е да се редуцира популацията и възможността да си контактуват едно с друго."
Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ: "Ако влезе африканската чума като заболяване на територията на страната, това ще засегне много основния вид дивеч, който буди интереса на българския ловец."

Тригодишна програма за контрол на болестта изпълнява и министерството на земеделието и храните.

Георги Георгиев – директор на дирекция "Оценка на риска по хранителната верига": "Предпазни мерки, намаляване на риска от проникване, бърза реакция на първия случай, това са най-важните неща."

Около 100 хиляди са дивите свине в България по данни от преброяването в края на 2017 година. Най-голяма е популацията на този вид дивеч в Североизточна България.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари