Слаб улов на риба седмици преди Никулден

1
Липсват традиционни видове, казват рибарите
Липсват традиционни видове, казват рибарите Видео: NOVA

Липсват традиционни видове, казват рибарите

Седмици преди Никулден рибари по Южното Черноморие се оплакват от изключително слаб улов, предава NOVA. Липсват традиционни видове риба, които предходни години пълнеха рибарските мрежи, а след това и витрините на магазините.

На рибните пазари тази есен липсва традиционният за сезона паламуд. На щандовете все пак присъства негов заместник - турук.

Търговци обясняват, че рибата, която продават като заместител е с български и гръцки произход. Към момента черноморската риба, която е предлагат е дребен сафрид и лефер. Липсата на паламуд и чернокоп, които традиционно се ловят в този момент на сезона потвърждават и рибарите от Ченгене скеле.

А във втората половина на ноември температурите и на въздуха и на морската вода са толкова високи, че пасажите паламуд избират други части на Черно море. Вероятно има и други причини за липсата на риба ,предполагат опитните рибари.

Предполагам, че и климатологията и евентуално прекъсване на хранителни вериги. Наблюдава се намаляване на улова на цаца, уа и горчивка. Ако този вид риби са се насочили към Източното крайбрежие, естествено и големите риби, които се хранят с тях, ще ги последват”, обясни рибарят Димитър Янчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари