Скулптурата с играещите деца се завърна на кея в Русе

5

Емблематичната скулптурна група на играещи деца, дело на Любомир Далчев, се завърна отново на кея в Русе

По време на ремонта на крайбрежната зона тя бе преместена за съхранение на територията на ОП „Паркстрой“. Днес преди обед бе транспортирана обратно с помощта на „паяк“ на ОП „Комунални дейности“, съобщава Русе Медиа.

Служителите споделят, че операцията е била рискована, тъй като не е било ясно колко е здрава основата на композицията. Притесненията им са били, че при вдигането с коланите може да се получи деформиране и пречупване, но за щастие проблеми не е имало.

Скулптурата е поставена на ново място в пространството между новоизградената голяма сцена и детската площадка. Русенци, които станаха свидетели на акцията, изразиха огромното си задоволство, тъй като това е емблематична фигура за кея и Русе.

Въпреки това хората споделиха и известни притеснения, тъй като скулптурата е поставена директно върху пръстта и има опасност да е нестабилна, ако почвата е много влажна. Тъй като около композицията няма изградена плоча, на която да се стъпва, тревата най-вероятно няма да оцелее. Както е известно, поколения деца обичаха да играят около фигурите и да се снимат с тях. Общината ще трябва да обезопаси и комина в земята, който е в непосредствена близост, тъй като той е отворен, дълбок и може някой да пострада.

Скулптурата на Любомир Далчев ще бъде добре осветена и под видеонаблюдение, за да не стане поредна жертва на вандали. Някои от тях вече успяха да изрисуват с графити новата кейова стена, което възмути гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари