Скромно дамско присъствие в новия парламент

0
Само 57 жени - народни представители ще има в 48-то Народно събрание
Само 57 жени - народни представители ще има в 48-то Народно събрание Снимка: БГНЕС

Само 57 жени - народни представители ще има в 48-то Народно събрание. Останалите 183-ма депутати са мъже

Жените не само остават по-слабо представения пол в българския парламент, но и намаляват. В 37-то Народно събрание дамите депутати бяха с четири повече. Седем избирателни района в страната ще бъдат представени само от мъже. За сметка на това всички народни представители от Осми изборен район Добрички са жени. БГНЕС изнесе подробности за дела на жените и мъжете в новото Народно събрание.

В депутатските кресла на новото Народно събрание ще седнат само 57 дами. Всички останали избраници на народа до 240, колкото са депутатските места, са мъже. В процентно измерение съотношението жени-мъже, е 23,75 на 76,25 в полза на мъжете. Логично най-много дами в редиците си ще има най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ – СДС. 19 от техните 67 народни представители са жени. „Продължаваме промяната” ще имат 10 дами в парламентарната си група, която е от 53-ма народни представители. Жените в ПГ на ДПС са осем, в групата на „Демократична България” 6 . В групите на „Възраждане” и на БСП ще има по пет дами, а в новата парламентарна група, тази на партия „Български възход” , жените ще са четири.

Седем изборни района в страната – Габрово, Кюстендил, Разград, Силистра, Смолян, Ямбол и 26 избирателен район Софийски ще бъдат представени само от мъже. Но пък Осми изборен район Добрички е представен в парламента само от жени. От изборните райони – Монтана, Сливен и 23 МИР София в парламента като депутати влизат по 4 жени, от 25 МИР София - 5. От Русе, Търговище, Пазарджик и 24 МИР София влизат по три жени. Седем изборни района в страната ще имат по две жени, представени в Народното събрание, а осем района ще имат само по една женанароден представител.

Припомняме, че БСП заяви, че няма да отиде на разговори за правителство с контактна група, предложена от ГЕРБ. Няма да подкрепи и кабинет с мандатите на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“, обяви на пресконференция лидерът на социалистите Корнелия Нинова след близо 7-часовото заседание на Националния съвет на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Г-жа Атанасова е депутат
    и това е важното ! За какво са ти разни клявки като тези от ВЪЗРАЖДАНЕ ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари