Скок на фалшифицираните банкноти евро в Германия

1
Какъв е рискът обикновените граждани да влязат в контакт с фалшиви пари?
Какъв е рискът обикновените граждани да влязат в контакт с фалшиви пари?

Какъв е рискът обикновените граждани да влязат в контакт с фалшиви пари?

През миналата година в Германия са били иззети от обращение значително повече фалшиви банкноти евро, като броят им е нараснал с 28,2% до 56 600 в сравнение с предходната година, съобщи Германската федерална банка (Bundesbank), предаде Дойче веле.

Теоретичната стойност на конфискуваните пари е близо 5,1 млн. евро, което представлява увеличение с около 90 % спрямо 2022 г.

"Увеличението на броя на фалшификатите се дължи на няколко големи случая, свързани главно с фалшиви банкноти в купюри от 200 и 500 евро", обясни членът на Изпълнителния съвет на Бундесбанк Буркхард Балц, който отговаря за паричните средства в ръководния орган на германската централна банка. През 2023 г. на 10 000 жители се падат средно по седем фалшиви евробанкноти, в сравнение с пет година по-рано", уточни специалистът, предава БТА.

Според Балц обаче тези числа са далеч от историческия връх от 2015 г., когато са били конфискувани 95,4 хил. фалшиви банкноти. "Рискът за обикновените граждани да влязат в контакт с фалшиви пари остава нисък", увери експертът.

Най-популярната за фалшификаторите през миналата година отново беше банкнотата от 50 евро: 38% от откритите фалшиви банкноти бяха от този тип. Делът на фалшивите банкноти от 20 евро е 22%, а на фалшивите банкноти от 200 евро - 15%.

Въпреки нарастващата световна популярност на електронните разплащания, парите в брой остават най-популярни в Германия: според проучване на Бундесбанк от миналата година германците все още правят почти 60 процента от покупките си с физически пари. Това е значително повече, отколкото в Нидерландия (11%) или Обединеното кралство, където се предвижда до 2030 г. само 6% от транзакциите да се извършват в брой.

Средностатистическият германец носи около 100 евро в портфейла си и държи 1 300 евро в брой у дома. Някои дори все още пазят стари германски марки, твърдят експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари