Скочи цената на биткойна

0
Класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност
Класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност

Биткойнът мина цената от 4 000 долара за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата, предава Bloomberg.

Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под 3700 долара, но малко след това тя отчете скок, надмина 4000 долара и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg, цитиран от Investor.BG .

След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, предава TechCrunch. 

На 5 август той мина границата от 3000 долара за брой и явно тенденцията, поне в краткосрочен план, се запазва. Дори WallStreet вече отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес.

От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 г. обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Oт началото на годината цената се е увеличила четирикратно, а само през август ръстът е от 40%. За сравнение – най-силно поскъпващата акция на водещия германски индекс – тази на Lufthansa, отчита за същия период ръст от почти 60%. Целият Dax генерира повишение от 4,5 на сто.  В момента пазарната стойност на биткойна възлиза на 64 млрд. долара, като нарасна с 10 млрд. долара само за последната седмица. 

"Биткойнът се възползва от геополитическото напрежение - търговията в Япония и Корея се увеличи значително през последните няколко месеца", коментира Брайън Кели, сътрудник на CNBC и ръководител на BKCM, която управлява стратегии за цифрови активи. Той също така приписва ръстовете на инвеститорите, които купуват обратно биткойни след разделянето на валутата 1 август и по-голямо внимание от страна на руското правителство.

Анализаторите отбелязват и засилен интерес от страна на инвеститорите, особено от институционални инвеститори след успеха на разделянето на 1 август. 

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари