"Склонен съм да падне забраната": Митко Щерев ще разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

12
Нямам желание да се срещам с Лили Иванова и да обсъждаме каквото и да е било, категоричен е композиторът
Нямам желание да се срещам с Лили Иванова и да обсъждаме каквото и да е било, категоричен е композиторът Снимка: Lili Ivanova / Facebook

Авторът на големия хит прави този жест за текстописците, не за нея

Обрат в естрадата! Забраната ще пада! Лили Иванова е стъпка по-близо до това да отново пее "Осъдени души"! Емблематичният композитор Митко Щерев е готов да се пречупи и да отмени забраната към Лили Иванова да пее песните, които той е композирал.

"Склонен съм да падне забраната", каза маестро Щерев и добавя: "Бих го направил не за друго, а за авторите на текстове, защото и те са потърпевши".

Уважаваното светило на музиката сподели пред "България Днес", че примата на естрадата не се е свързала с него след обявяването на тази новина. Щерев сподели, че дълго време не си е говорил с певицата и не очаква това да се промени.

"Нямам желание да се срещам с Лили Иванова и да обсъждаме каквото и да е било", категоричен е композиторът.

Спорът между Щерев и Лили Иванова се започна преди 15 години. Тогава композиторът забрани на певицата да изпълнява песните му, някои от които са емблематични за Иванова, и през годините твърдо е държал на забраната. Сега неочаквано нещата се промениха. "Обадих ѝ се по телефона преди един много важен за нея концерт. Тя пя 7 мои песни тогава", разказва създателят на "Диана Експрес" за началото на раздора. "Помолих я да преведе 6% от прихода на концерта в "Музикаутор", за да получа това, което ми се полага по закон."

Композиторът казва, че тогава той е получил отрицателен отговор от Лили. "И аз тогава ѝ казах: "Добре, щом по този начин ще говорим, аз ще ти изпратя една покана да ти забраня да изпълняваш песните ми по концерти".

Според Закона за авторското право авторите имат право на процент от всеки приход на продуцента, реализиран от използването на произведението. Именно затова исканията на Щерев са легитимни.

Създателят на вечните хитове като "Нямо кино", "Хризантеми" и още много други все още не може да прости на отношението на естрадната легенда. Според маестрото Лили е омаловажавала авторитета на композиторите, поетите и авторите на текстовете от много дълго време. "Тя отказваше да приеме, че те са равностойни на нея хора на изкуството" - обяснява Щерев.

Композиторът не е единственият автор на песни, който е налагал забрани на обичаната певица. Покойният Ангел Заберски, създател на хита "Адажио", също е разочарован от изпълнителката. Тончо Русев, Найден Андреев и Асен Гаргов също са забранявали на Лили да изпълнява техните песни.

Според музиканта Лили не може да се държи така със своите колеги, тъй като тя разчита на тях. "Лили не е Графа", казва той, като я съпоставя с поп звездата, който си е сам автор на своите парчета, за разлика от обичаната певица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Алито от София
    Евала на Митко Щерев, тази надменна бабичка няма право да отнася така с тези хора, те са я създали със своите песни и тя е длъжна да си плаща по закон, не като едно време жена на Янчо Таков и всичко и е разрешено, хората имат семейства, а тази грозна и отвратителна бабичка има само педали покрай себе си, трябва да бъде съдена и набутана и Сливенския затвор
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари