Скандал между Стоилов и общински съветник на днешното заседание

0
наложи се намесата на председателя на Общински съвет проф. Белов
наложи се намесата на председателя на Общински съвет проф. Белов Снимка: Топ новини

Въпреки че премина без особени обсъждания в постоянните общински комисии, Програмата за управление на Община Русе за мандат 2015 - 2019 предизвика разгорещени изказвания в днешното заседание на местния парламент. 

Проф. Николай Михайлов (БСП) постави въпроса за лошото състояние на инфраструктурата около Дунав мост, и евентуални планове за нейното подобрение, информира Топ новини.

Той предложи да се направи анализ на цялостното състояние на района, да се възстанови осветлението по бул. "България", и като цяло да има обща стратегия за енергийна ефективност и енергийно развитие на Русе, което да включва зелени технологии в транспорта, каквито идеи бяха развити през лятото на 2015 г.

Идеите бяха отчетени като стъпка в правилна посока, като бе направена уговорката, че Дунав мост, както и прилежащата инфраструктура, е държавна собственост и Община Русе има ограничени възможности да извършва дейности там. 

Дискусията се разгорещи при изказването на Иво Пазарджиев (Патриотите - ВМРО), който взе отношение по състоянието на спортната инфраструктура, и по-конкретно - тенис базата в Парка на младежта.

По думите му, тя не е била управлявана добре, и е в лошо състояние. От своя страна кметът Пламен Стоилов опонира, че тенис базата е била "източвана безобразно, когато е била стопанисвана от един клуб", и заподозря Пазарджиев в конфликт на интереси.

Кметът заяви още, че седми и осми корт са били напълно неизползваеми, и едва в последствие са били ремонтирани и въведени в годен за ползване вид. Стигна се до размяна на обвинения между Пазарджиев и Стоилов извън изказванията зад микрофон, което наложи намесата на председателя на Общински съвет проф. Белов.

След връщането към добрия тон Александър Неделчев (БСП) заяви, че е необходима по-широка подкрепа за бизнеса в града, като в тази връзка предложи идеята бившата шофьорска школа ("Жабешкото") да бъде превърната в технологичен център съвместно с Русенския университет, който да работи за привличането на IT компании чрез определени облекчения.

Бе направено и предложение терен от 70 декара край Дунав мост да бъде поискан от държавата и да бъде превърнат в Дунавски експо център, където да се провеждат търговски и културни изложения.

На това бе отговорено, че идеята за технологичен център вече е залегнала в управленската програма, а що се отнася до държавния терен край Дунав мост - той е собственост на 3 министерства, пустее от около 15 години и ще е много трудно да бъде взет от държавата, но въпреки това се работи в тази насока.

Кметът Пламен Стоилов заяви, че Програмата за управление винаги отворена за обсъждане, и представлява стратегическа рамка за действие в следващите години.

Той изрази готовност да включи в нея всички смислени предложения, без значение дали идват от граждани или общински съветници, стига да са направени по съответния ред и да са обосновани.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари