Скандал между политиците заради нидерландските изтребители

0
Изтребителите от Нидерландия идват у нас, въпреки съпротивата от страна на БСП, ГЕРБ и Възраждане
Изтребителите от Нидерландия идват у нас, въпреки съпротивата от страна на БСП, ГЕРБ и Възраждане Видео: NOVA

Бойко Борисов и Костадин Костадинов отново в общ фронт срещу управляващите

Изтребители от Нидерландия ще пазят българското небе. Властите у нас взеха решение за засилване на военно-въздушната охрана с изтребители Ф-35. Това доведе до нов разнобой в управляващата коалиция, разкрива NOVA.

Против това решение на Министерския съвет са  гласували коалиционните партньори от БСП

Изтребителите Ф-35 няма да имат право да използват оръжие, включително и предупредителна стрелба. 

В решението на Министерския съвет е записано, че до 24 юни ще бъдат разположени сили и средства на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военни. Тези хора ще осигуряват охраната, поддръжката и ремонта на изтребителите Ф-35.  

Първоначално ще дойдат 3. Ако се наложи по някаква причина може да има редица причини те могат да се увеличат”, обясни министърът на отбраната Драгомир Заков. 

“Това не е прецедент. “Реална заплаха има за всички страни в Източна Европа.  Виждате падат бомби на по малко от 30 км от полската граница”, каза Асен Василев.

В небето ни ще кръжат дежурни самолети. Командващите ще определят дали това ще са нашите МИГ 29 или нидерландските Ф-35, които обаче имат ограничения. 

“Те могат да използват оръжие само като самозащита. В случай на необходимост от интервенция. Т.е. отбрана на българското въздушно пространство за това се използват български изтребители с разрешение на министъра на отбрана на Република България”, поясни Заков.

Изтребителите от Нидерландия идват у нас, въпреки съпротивата от страна на БСП

“Нашите министри в настоящия кабинет са гласували против тези изтребители да дойдат в България да ни охраняват защото няма нужда от това в момента. Няма пряка опасност за България, това го твърдят всички служби”, заяви Филип Попов, зам.-председател на ПГ на БСП

По темата дойде реакция от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов.

“И сега са взели решение, но както и за самолетите, които идват, аз излязох и казах – да дойдат и си поех политическата отговорност пред партията защо заемам такава позиция – те го правят всичко тихомълком”, каза Борисов.

Полярни бяха мненията и сред други партии в парламента.

“Много отдавна ДБ настояваме дефицитите в българските въоръжени сили да са попълнени с нашите съюзници. Така че приветстваме това”, заяви Атанас Атанасов от ДБ.

А според председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов “това е знак, че очевидно нашата страна се подготвя да заеме по-активна роля, но най-вече в качеството си на плацдарм територия”.

Очаква се първите изтребители Ф-35 от Нидерландия да пристигнат в началото на април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Русенка
    Важното е какво мисли по въпроса Костя КОПЕЙКИН ? Вие нямате сиво вещество за да прецените ситуацията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари