Скачат таксите в 17 университета

0
За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ
За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ

Скачат таксите в 17 университета. Увеличението е средно със 17,8% и варира от 15 до 370 лв.

Министерски съвет утвърди днес таксите за висшите училища в страната. Софийският университет „Св. Климент Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти - от 40 до 240 лв. в редовната форма на обучение, и от 15 до 370 лв. - в задочната.

Намаление на таксите има при две висши училища - Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" и Югозападния университет „Неофит Рилски". Намалението е от 100 до 230 лв. При 14 държавни ВУЗ няма промяна в размера на таксите.

При девет държавни висши училища размерът на таксата за обучение на докторанти се увеличава средно с 38% (от 19 до 739 лв.). Намаление с около 50% има при задочното обучение на докторанти в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". В 23 ВУЗ и в БАН размерът на таксите за докторанти не се променя.

Общо 49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ, като за учебната 2016/2017 са предвидени 8784 студенти.

Броят на приеманите студенти в частните висши училища е 16 373.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари