Скача цената на лютеницата

0
Любимата разядка на българите щяла да скочи с поне 10% до края на 2016-та
Любимата разядка на българите щяла да скочи с поне 10% до края на 2016-та Снимка: gotvach.bg

Лютеницата тази есен ще ни излезе „златна" заради проливните дъждове и лошата родна реколта, прогнозираха зеленчукопроизводители.

Според тях любимата разядка на българите щяла да скочи до края на 2016-та с поне 10%, съобщава БЛИЦ. Хора от бранша пък твърдят, че домашната лютеница може и да излезе по-скъпа от купешката. Честите дъждове и градушките удариха сериозно доматите и чушките, които са основните съставки на лютеницата.

Смяната на пролет и лято със зима в първите седмици на пролетта пък направо удари реколтата, жалват се производители. Отделно заради дъждовете са тръгнали и различни болести по доматите, които бързо унищожават цели полета с насаждения.

В лютеницата, според стандарта, не може да се слагат тиквено пюре и консерванти. Много често обаче, за да предлагат продукция на по-ниски цени, вместо истински домати производители на разядката слагат китайско доматено пюре в консервите. Реалната цена на буркан от 500 грама качествена българска лютеница е около 7 лева, твърдят запознати, пише столичен вестник. Ако варим лютеница на печката у дома или в казан на двора, пак ще излезе горе-долу толкова, защото освен чушки и домати, се слагат още патладжани, захар, сол, олио. Като включим в сметката тока или дървата, ето ти поне 6 лева за буркан домашна лютеница, изчислиха нашенски любители на вкусната разядка.

В същото време в търговската мрежа може да се купят бурканчета с лютеница на цени между 2,50 и 5 лева, в зависимост от качеството. Според почитатели на домашната зимнина, макар да е трудоемко занимание, във варенето на лютеница у дома - на село или на двора на вилата, си има чар. А пък и домашно приготвената разядка е по-вкусна. Хора, които си отглеждат зеленчуци само за себе си, не за пазара, обаче твърдят, че с домати и чушки от градината лютеницата няма да ни излезе „златна."

В момента средната цена на доматите на борсите в страната е между 1 и 2 лева, като почти никъде в големите градове тя не пада под левче. Миналата година кило домати на тържищата в разгара на лятото бе около 80-90 стотинки. Сега цените на червените чушки на борсите у нас варира между 1,50 и 3 лева, като миналата година цените бяха с 30-40 % по-евтини.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари