Сирийски бежанци напълниха съда в Русе

0
46 сирийски бежанци бяха докарани днес в Русенския районен съд
46 сирийски бежанци бяха докарани днес в Русенския районен съд Видео: БГНЕС

46-те сирийски бежанци, които се опитаха в петък да преминат нелегално ГКПП "Дунав мост", скрити в турски камион", бяха докарани днес в Русенския районен съд. Те подписаха споразумение с прокуратурата, с което се признават за виновни и получават една година условно. Двамата турски шофьори, които са ги превозвали нелегално, получиха ефективна присъда от две години затвор.

В Русенския съд за първи път се гледа дело с толкова много участници. Тъй като бусовете на съдебната охрана не стигнаха, се наложи превозът на задържаните да се извърши на няколко транша.

95 % от задържаните сирийци са в младежка възраст, като седем от тях са непълнолетни момчета. Единият е едва на 15 години. Всички те са пътували за Германия, като целта на семействата им е била да ги изведе от Сирия и да се установят в безопасност в Западна Европа. Те са преминали през различни места българската граница откъм Турция и в София са тръгнали като цяла група, укрита в камиона, който е превозвал машина за платове. За извършеното нарушение на закона бежанците ще бъдат глобени с по 300 лв., а непълнолетните ще получат обществено порицание. Шофьорите-каналджии са глобени с по 1000 лв.

В камиона бяха задържани още осем нелегални емигранти, но техният случай ще се гледа отделно, тъй като самоличността им не е установена. Те се представят за иракски граждани, но има вероятност и да са кюрди.

Сирийците са получили обратно своите документи и ще бъдат върнати в бежански центрове в София. От Районна прокуратура обаче са притеснени, че в последните 6 месеца се наблюдава тенденция за нарастване на случаите на опити за незаконно преминаване на границата през ГКПП"Дунав мост" гр. Русе. Пресечени са повече от 8 опита за такова преминаване, като общият брой на е над 120 души. Прокуратурата възнамерява да постави този въпрос на община Русе и областния управител и да се помисли за създаване на временен бежански център на територията на областта. Идеята е в него бежанците да бъдат настанявани до приключване на наказателното производство във всичките му фази в случаите, когато не са задържани под стража.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари