Сиренето ни е пълно с много срамни тайни

0
Българинът масово купува сирене от палмово или друг вид растително масло
Българинът масово купува сирене от палмово или друг вид растително масло

Интензивни проверки по мандрите подгониха лъжливите производители на нашенските сирена - бялото саламурено от краве, овче и козе мляко. Оказва се обаче, че въпреки стандартите и дебнене какво се крие в буците и питите все още на пазара се бълват куп ментета. А сиренето ни е пълно с много срамни тайни.

Никой не контролира млякото, което влиза в България от страни в ЕС, нашата Агенция по безопасност на храните разчита само на документите от европейските служби. Това според родните млекопреработватели е основната причина за лошото качество на голяма част от сиренето. Според тях така се стига до парадокса магазините да са все по-пълни с ментета, вместо да намаляват.

Основно заради ниската цена, но и от заблуда българинът масово купува сирене от палмово или друг вид растително масло. Според експертите дори през 2020 г. фалшивите млечни продукти ще заемат около 49 000 тона, което е в пъти над вътрешното потребление на истинските сирена.

Най-честата измама при производството на сирене е използването на поне 50% по-малко сурово мляко. Така вместо от 7-8 литра то се прави от 4-5 литра. А хватката е пастьоризация при висока температура 82-85 градуса, а не при нормалната 72 градуса. Слагат се и киселини - например лимонтузу, за да се усвоят всички белтъци. Така се получавал продукт, който е средно положение между сирене и извара, но на външен вид е съвсем като истинското саламурено. Играе се и с водата. Според БДС българското бяло саламурено сирене трябва да съдържа сухо вещество не по-малко от 46%. Колкото водното съдържание е по-високо, толкова е по-тежко, а хранителната стойност на продукта се занижава.

Голям „проблем" - всъщност голяма лъжа, е зреенето на сиренето. Вместо да хабят време - съответно пари да го чакат да зрее, производители го пробутват набързо. А неузрялото сирене, освен че е с по-ниска хранителна стойност, може да съдържа и вредни микроорганизми. Ядем и много солено сирене, но не от цената. По стандарт съдържанието на сол трябва да е до 3-4%. Но го тъпчат с повече, за да е „държеливо" - да крепи солта голямата липса на мляко в „сиренето".

Тебеширеният цвят издава лошото сирене

Сиренето с растителни мазнини е с прекалено бял цвят - тебеширен. По това ще го познаете моментално, съветват специалистите. А структурата му пък е много по-рехава от на истинското. Затова тестването е чрез рязане и пробождане. При оригиналното бяло саламурено сирене трябва да може да се отреже парче с дебелина 3 до 5 мм, което да не се разпадне, като се забоде с вилица. При сиренето, произведено от различни от млякото продукти, това е невъзможно. Ако в него има палма, то се пука дори при просто чукване с пръст. Освен това при истинското сирене обикновено ръбовете на буците са по-заоблени, докато при ментето са остри.

Ето ги по-добрите марки:

С идеално водно съдържание: „Ел Би", „Пършевица", „Лакрима".

Най-хубаво узрели: „Лакрима", „Био сирене", „Македа", „Маджаров", „Ел Би", „Олимпус".

С по-малко сол: „Сердика", „Роса", „Мегле".

*Изследването е на 19 от най-разпространените в магазините марки бяло саламурено сирене

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари