Синоптик: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи

0
В неделя ще натрупа 10-15 см сняг
В неделя ще натрупа 10-15 см сняг

В неделя ще натрупа 10-15 см сняг

Мъгли крият рискове за шофьорите по поречието на Марица, Тунджа, в района на Видин. Те ще се задържат през целия ден и видимостта ще бъде намалена. А през следващите дни се задават нови валежи и сериозно влошаване на времето, съобщи синоптикът Петър Янков.

"В петък вечерта започват отново валежи. И в събота ще вали, валежите ще преминаван в сняг, през нощта срещу неделя вятърът ще се усилва. В Дунавската равнина ще бъде с до 60 км/ч, в Добруджа - до 70 км/ч, северно от Варна - до 90 км/ч. Това са скорости, при които трудно може човек да се изправи. Ще има много щети", предупреди синоптикът в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По планините ще натрупат 30-50 см нова снежната покривка, над 1800 метра. Изчисленията показват, че валежите ще бъдат сумарно в източните райони 30-50 литра, 14-20 в западната част от страната, в останалата - 5-7. Градусите ще са около 1-7.

"Снежната покривка в неделя ще бъде 10-15 см в северните райони, с условия за виелици. Обстановката ще бъде сериозна, отново триъгълникът Добрич - Варна към Балчик до Каварна ще бъде най-опасен. Призовавам всички граждани, на които им предстои пътуване, да го отложат, ако може", каза Петър Янков.

Той призова шофьорите да не спират автомобилите си близо до високи дървета, особено тополи, които са уязвими при силни ветрове.

В началото на следващата седмица градусите ще са отрицателни - максималните до 0-1.

"Уикенда в южните райони трудно ще се задържа снежната покривка, следващата седмица във вторник се очакват интензивни валежи от сняг главно в южните райони. Снежна покривка се очаква да е 5 см в населените места. В четвъртък се подобряват условията, с повече слънце ще бъдат следващата събота и неделя. Може да се използва от всички любители на планинския туризъм и скиорите", прогнозира синоптикът.

По думите му в Пампорово още следващия уикенд може да бъде открит ски сезонът с натрупалата тогава снежна покривка от 40-50 см и при обработване на пистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    3
    Спрете се беее!
    Престанете да плашите народа с глупости! От цялата работа ще има пак паднали дървета и затворени пътища, но не заради времето, а защото отново някоя(няколко) институция не си е свършила работата!
  • 13
    2
    Явления
    В последните години има хора на които 2/3 см. сняг им се привижда като 2 метра. Това изглежда е във връзка със честите посещения на плажовете в Гърция и Италия.Може би зобта им е в повече и искат чист терен за мерцедесите.
  • 12
    1
    Да питам Автора на статията
    Легнали ли ще бъдем че да се изправяме? В България никога ли не е имало виелици и зимни бури? Това че снегопочистването,снегоизвозването и сметопочистването го няма не означава че зимата трябва да изчезне заради крадливи фирми и общини със всички съпътстващи нейни признаци по които да я познаем като сезон.Има ли организация,правилно почистване и своевременно такова на бойна нога,няма проблеми или са краткосрочни.Куца управлението на BG Alert.Пълна простотия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари