Синодът ще плати тлъста сума за неплатени данъци и такси

0
След голямо лобиране парламентът реши да освободи молитвените домове - храмове и манастири, от данък сгради и такса смет
След голямо лобиране парламентът реши да освободи молитвените домове - храмове и манастири, от данък сгради и такса смет Снимка: Vesti.bg

Светият синод на Българската православна църква загуби окончателно делото срещу ревизионен акт на Столична община за неплатени 25 727,53 лева за данък сгради и такси за битови отпадъци.

Сумата е за период от 5 години - от 2006 до 2010 г. Дългът е 15 259,33 лева, но са натрупани лихви в размер на близо 10 500 лева, става ясно от решение на Върховния административен съд, взето на 19 май т.г. На първа инстанция Синодът е загубил делото срещу ревизионния акт. Платили са си данъците и таксите, но са продължили да настояват делото да се гледа по същество с надежда ревизионният акт да бъде отменен.

Дългът е бил за 8 имота, собственост на БПЦ - административни и жилищни сгради, както и търговски обекти.

Сред тях е луксозна сграда на “Св. Неделя” 4, която е отдадена под наем. За нея БПЦ дължи данък от 1398 лева – главница, и 1004,68 лв. лихва, а за такса смет - 11 183,99 лева – главница, и 8381,42 лева лихва.

Не са плащани данъци и за земя в Банкя, както и за апартаментите на столичната ул. “Стефан Караджа”,

за магазини на ул. “Княз Борис” и ул. “Христо Ботев” . Според съда, независимо че сумите са платени след издаването на ревизионния акт, Синодът няма основание да оспорва неговата законосъобразност.

След голямо лобиране парламентът реши да освободи молитвените домове - храмове и манастири, от данък сгради и такса смет. Това не би трябвало да важи за множеството имоти, които са отдадени под наем на банки и търговци.

Облекчението е в сила от 1 януари 2014 г. За разлика от нашите вероизповедания, в Италия католиците плащат данъци, същото се случва и в Гърция.

Източник: BGnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари