Синодът отказва БПЦ да стане църква майка на македонската

0
Македонската православна църква изпрати писмо на 9 ноември с призив към БПЦ за възстановяване на “евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ”
Македонската православна църква изпрати писмо на 9 ноември с призив към БПЦ за възстановяване на “евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ”

Ще гледа въпроса на 27-и, но “шансът за положителен отговор е минимален”

Въпросът с искането на Македонската православна църква да стане автокефална на българската, за да получи по този начин признание, ще бъде разгледан на 27 ноември на заседание на Светия синод.

“Възможностите са да откажем искането им да се признаем за майка или да се посъветваме с Вселенската църква, която пък е наша майка. Съвсем минимален е шансът за положителен отговор на тяхното искане”, коментираха от екипа, който готви заседанието на владиците, пише 24 часа.

Македонската православна църква изпрати писмо на 9 ноември с призив към БПЦ за възстановяване на “евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ”.

След като се отделя от сръбската, досега тя не е призната от нито една сестринска православна църква.

Освен за евхаристийното общение в писмото се говори най-вече за историческата възможност българската да стане църква майка на македонската. Това се случва в навечерието на ратификацията от двата парламента на договора за приятелство, подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Двете правителства ще проведат съвместно заседание в четвъртък в Струмица.

Вероятността синодът да откликне на молбата вече предизвика известно брожение навън. Часове след като и БНТ оповести писмото до Българската патриаршия, в гръцкия църковен сайт “Ромфея” се появи статия по темата. В нея се посочва, че неотдавна е имало официални и неофициални контакти между БПЦ и схизматичната църква, а патриарх Неофит е бил призован да заеме мястото на духовен баща и да избере да подкрепи хората в Македония. Според текста обаче Св. синод се страхува да направи първата крачка.

“Трябва да отбележим, че българският патриарх на няколко пъти официално е приемал схизматиците, а българската църква свободно използва термините “Македония” и “Македонска църква”, се подчертава в публикацията. Гръцкото общество е особено чувствително за използването на името Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари