Синдикат „Образование“ иска оставки в МОН

1
Синдикатът ще бъде много ревностен и безкомпромисен, ако има подмяна на историческите факти и истини
Синдикатът ще бъде много ревностен и безкомпромисен, ако има подмяна на историческите факти и истини

Синдикат „Образование“ е притеснен от огромното напрежение от преекспонирания обществен дебат по повод изграждането на нов стандарт за учебното съдържание.

Приоритетът при изграждането на този стандарт и по предложение на Синдиката, е  намаляване до крайност на академизма  в учебното съдържание и привеждане на учебния материал в унисон с възрастовите възможности на учениците.

Ако досегашното съотношение между нови знания и практически упражнения беше 80:20 в полза на новите знания, сега, при тази реформа, се достига обем на нови знания между 40% и 60%, като останалата част от учебното време ще се използва за практически упражнения с акцент върху затвърждаването на материала, а домашните работи да се случват в училището и в библиотеките в рамките на целодневната организация на учебно-възпитателния процес.

Безспорен е сантиментът на българите на възраст между 40 и 60 години към определени автори и произведения, към интерпретирането на българската история.

Експертите на Синдиката смятат, че е невъзможно всички творби от културното ни наследство да присъстват като задължителен учебен материал. В този смисъл дебатите са безкрайни и в известна степен са безплодни. Нашето мнение е, че трябва българското общество, родителите, организациите да повярват и да дадат мандат на експертите на МОН да изградят цялата нова реформирана концепция на учебното съдържание по различните учебни дисциплини.

Синдикатът е поискал от МОН до седмици да представи пълното съдържание не само за 1 и 5 клас, а и за всички останали класове, за национално обсъждане, за да се види цялата картина на промяната, а не да се втренчва обществото само в отделни детайли.

Много важно според нас е да се запазят традициите и да се засили и съхрани нестихващото любопитство към всичко родно и изграждането на родолюбие у младите хора.

Още в начален етап гражданското образование и възпитание, което беше неглижирано в последните години на прехода и не без участието на политически пристрастия и намеса в пренаписването на историята, трябва да заеме своето традиционно място като неразделна част от обучението във всяка отделна учебна дисциплина.

Синдикат „Образование“ първи ще поиска оставки в МОН, ако установи, че започващата реформа е с политически и комерсиални интереси и е под диригенството на някои политически партии.

Смятаме, че на този етап нямаме основания за подобни притеснения. Предлагаме на българските учители и родителите да се запознаят с цялостната концепция на реформата, след което да дадат своите предложения в периода на обсъждането й. Синдикатът ще бъде много ревностен и безкомпромисен, ако има подмяна на историческите факти и истини, при подмяна на представяне идеите на класиците ни – Ботев, Вазов, Смирненски, Вапцаров и пр. И без колебание ще предприеме всички законови действия, за да защити българското в българското училище.

За огромно наше съжаление, авторите на новия образователен закон, ГЕРБ и г-жа Милена Дамянова, не се съобразиха с предложението на КТ „Подкрепа“ да има само един учебник по предмет, който да бъде издаден от МОН.

Под давление на комерсиалните и политически лобита законодателите поставиха интересите на учениците и образованието зад частните интереси на издателствата и учебниците вече са в неограничен брой. Това ще доведе до много труден контрол от страна на МОН, а депутатите, приели тези текстове в Закона, едва ли ще прочетат многобройните варианти на учебниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари