Син изостави майка си, която е с деменция

0
Старицата бърка лица и събития от живота си
Старицата бърка лица и събития от живота си Снимка: Флагман

Историята на една възрастна жена приета да живее по милост в бургаската болница разтърси България.

83-годишната Любица Петрова, която от три месеца живее в МБАЛ-Бургас, е с напреднала фаза на деменция и в неадекватно състояние.

Старицата бърка лица и събития от живота си, съобщи Флагман.бг.

Любица е сигурна, че тук е у дома си и отрича да е лежала в болница. Тя не знае кой ден е, на колко години е... и смята лекарите за свое семейство.

„Доволна съм. Всички тук са много добри и никой не ми се кара”, промълви несвързано жената, която е обездвижена и се нуждае от непрекъснати грижи, защото не може да се обслужва сама.

Старицата твърди, че е родом от врачанското село Баница, но много млада е дошла да живее в Бургас. Дали е така - няма как да разберем. Според личната й карта, издадена в края на миналата година, тя е регистрирана в морския град, а адресът й е в суперцентъра на града – ул. „Петко Каравелов 3”.

Парадоксалното е, че на мястото, където жената е удостоверила, че живее, няма къща. Лекари от МБАЛ-Бургас лично потърсили адреса, на който би трябвало да е домът на пациентката, но съседи им обяснили, че Любица живеела в мазето на една от сградите в района. 

Възрастната жена не осъзнава, че е изоставена от близките си и в безизходица. Тя имала двама синове, но единият починал наскоро. Другият живеел в Сливен, но категорично отказвал да прибере майка си – нямало кой да се грижи за нея и къде да остане, а той едва издържал семейството си.

Синът обяснил, че навремето Любица ги оставила, баща им се оженил повторно и ги е отгледала друга жена. Категорично отказал да я приюти и казал на лекарите да не го безпокоят повече.

Не е ясно каква ще е съдбата на старицата. Тя е в списъците с чакащи за място в двете заведения в Бургаска област, където настаняват възрастни хора с деменция – в сунгурларското село Славянци и в карнобатското – Огнен. Любица обаче ще има да почака и за там – в единия списък е над 70 номер, а в другия – над 100.

Случаи като този на Любица в МБАЛ-Бургас са ежедневие. Само тази година 6 пациенти са били изоставени тук на произвола и се наложило болницата да ги приюти.

„Имахме пациентка с три дъщери, които не искаха да я приберат. Тя стоя тук с месеци, накрая я приюти съседка”, обясни д-р Ивайло Цанев – старши лекар в Отделението по долекуване.

Не всички случаи обаче приключват с щастлив край. Понякога изоставени от близките си възрастни хора умират в отделението, без никой да ги потърси. Често тук попадат и бездомници, които нямат документи.

Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом.

Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, а именно: да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.

Лекарите смятат, че е необходимо социалните институции да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи. Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.                           

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари