Майката на починалия Калин в Бургас: Ще се боря този хаос да спре

1
Ще направя всичко възможно, за да не остане смъртта на сина ми напразно, казва Гинка Карапчова
Ще направя всичко възможно, за да не остане смъртта на сина ми напразно, казва Гинка Карапчова Видео: btv

В Бургас мъж на 36 години с двустранна пневмония почина, докато близките му обикаляха болниците в търсене на помощ.

Часове след смъртта му PCR тестът е излязъл положителен, предава bTV.

Фаталните часове за младия мъж Калин Карпачов се развиват миналата сряда, когато след 10 дена домашно лечение рязко се влошава. Семейството живее в Обзор, звъни на Бърза помощ, но линейката от Бяла се бави.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние позвънихме за линейка, след 40 минути понеже линейката не дойде, аз се об адих втори път и те казаха, че нямат възможност, защото линейката е отишла до Варна и чакат да се върне“, разказва майката на починалия Гинка Карапачова.

Калин започва да диша трудно. Отиват при личния му лекар, който му издава направление за снимка и е изпратен в Спешното отделение на държавната болница в Бургас.

Синът ми беше подготвен с всички документи – зелен талон за приемане в болница, защото беше с много тежка двустранна пневмония. В лекарския кабинет му беше оказана помощ с „Урбазон“, но имаше огромна нужда от кислород. Сатурацията му беше много ниска“, споделя Гинка.

Аз влязох в приемната на болницата, Отнякъде се появи една медицинска сестра, която не погледна документите. Аз ѝ казах, д-р Ботева ни изпраща, а тя ми каза: „Д-р Ботева не нарежда какво да става тука“. Казах ѝ: „Тя не нарежда, моли Ви да му окажете помощ“, разказва майката на починалия.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи сестрата се опитала да му измери сатурацията на сина ѝ с неработещ апарат и ѝ заявила, че са за туба.

В туба излезе млада жена, не знам дали е лекарка или медицинска сестра, тя веднага му измери сатурацията и каза, че е за шокова зала и да се върнем обратно“, разказва Гинка.

Те се връщат обратно в болницата, но там единствената помощ, която им е оказана, е да им дадат количка, за да транспортира сина си, казва майката.

Близките на починалия разказват, че са се объркали в хаоса на здравната система.

От белодробната болница казват, че правят проверка по случая, но голяма част от леглата им са заети от болни с коронавирус.

УМБАЛ-Бургас също излезе със становище по случая:

Снимка: btvnovinite.bg

От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента.

Снимка: btvnovinite.bg

Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

През нощта се оказва, че свободно легло за Калин има в болницата в „Меден рудник“ и той е откаран там.

Снимка: btvnovinite.bg

В такова състояние дойде, че по спешност се наложи да бъде включен вече на апаратна вентилация, пневмонията беше много напреднала. Белият дроб беше толкова увреден, че кислородът нямаше как да преминава вече в кръвообръщението и в рамките на по-малко от 24 часа пациентът почина", разказва д-р Златко Янев, дежурен лекар в COVID отделение на МБАЛ "Бургасмед":

Първо нямаше как да се започне по-рано специфично лечение, защото той до последно нямаше готов PCR тест. Наредбите в България са такива, че за да се приеме един пациент в специфично COVID-19 отделение трябва да има положителен PCR тест. Състоянието му наложи спешно да бъде приет и да се започне лечение", казва Златков, който отбелязва, че отделението за пневмонии в неговата болница е превърнато в COVID.

Ще се боря този хаос да спре. Ще направя всичко възможно, за да не остане смъртта на сина ми напразно“, казва Гинка Карапчова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари