Симулация на приливна вълна в Черно море

0
Ако се образува подводно земетресение в Черно море, има голяма вероятност да се предизвика цунами
Ако се образува подводно земетресение в Черно море, има голяма вероятност да се предизвика цунами

Ако се образува подводно земетресение в Черно море, има голяма вероятност да се предизвика цунами

На фона на опустошителните земетресения през изминалата година в Турция и скорошното силно земетресение във Филипините, както и издаденото от властите предупреждение за цунами, се запитахме - какво би се случило, ако се образува силно земетресение в района на Кавказ. Този район е силно сеизмичен и много често се образуват силни земетресения.

Все пак цунамитата в Черно море са много редки явления, поради сеизмичната активност в региона, която е предимно в Кавказ. Цунами се предизвикват предимно от подводни земетресения, които могат да причинят подводно издигане или понижение на морското дъно, създавайки вълнови движения. В Черно море тези земетресения са изключително редки, пише Meteo Balkans.

Въпреки, че Черно море е свързано със Средиземно море чрез протока на Босфора, цунами, предизвикани в Средиземноморието, обикновено не се прехвърлят в Черно море. Въпреки това, ако се образува подводно земетресение в Черно море, има голяма вероятност да се предизвика цунами.

Ето, какво би се случило, ако се образува силно земетресение в района на Грузия или Русия:

В случай на силно земетресение и образувала се вече вълна. Времето, необходимо на вълната да достигне определена точка, зависи от разстоянието до епицентъра. Обикновено подобни вълни се движат с голяма скорост.

Скоростта на разпространение варира между 400 до 800 км/час. Вълните заливат първо ниските крайбрежни участъци, като причиняват сериозни разрушения и се оттеглят навътре във водния басейн, като дъното се оголва на значителни разстояния от брега. Заливането и оттеглянето се повтарят, докато вълните затихнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    dfg
    ne e moi problem
  • 0
    1
    Далновиден
    Дали ще е земетресение или ядрен удар,ефекта е един и същ че по лош.Кой каквото търси ,намира го.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари