Симеон Матев: Това не е краят на лятото

0
Очакванията са месец септември да бъде по-топъл от обичайното
Очакванията са месец септември да бъде по-топъл от обичайното Снимка: Facebook

Очакванията са месец септември да бъде по-топъл от обичайното

Студеният атмосферен фронт, който прекоси по-голямата част от Европа, вече е съвсем близо до нашата граница. През следващите дни ще настъпи захлаждане. Това не е краят на лятото, а нормализиране на времето. Това каза синоптикът и климатолог Симеон Матев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че студеният фронт ще окаже по-съществено влияние на времето в Западна и Северна България. Ще има превалявания, прегърмявания, на места по-интензивни извалявания и градушки.

"В Южна и Източна България времето през следващите няколко дни ще остане горещо, с температури около и над 30-33 градуса, докато на запад и на север те ще се понижат и вече ще бъдат в доста по-комфортни стойности от порядъка на 25-30 градуса. По Черноморието и в Югоизточна България захлаждането ще пристигне чак в петък-събота, когато на места също ще превали и прегърми, а температурите ще се понижат с 5-8 градуса“, каза климатологът.

От събота и неделя отново ще се установи по-спокойно време, с много слънчеви часове и температури, надхвърлящи 30 градуса до 8-9 септември, след което отново ще настъпи захлаждане.

"Във втората десетдневка на септември отново ще има доста слънчеви дни, с много приятни температури. Като цяло очакванията са месец септември да бъде по-топъл от обичайното, като отклонението от нормите ще е с около 1-1,5 градуса. Валежите ще бъдат близки до обичайните, а дните с превалявания към този момент ще бъдат по-малко от това, което сме свикнали да виждаме“, прогнозира Симеон Матев.

На 31 август настъпва краят на климатичното лято. "Най-вероятно краят на метеорологичното лято и началото на метеорологичната есен ще бъде по-нататък през септември“, допълни Симеон Матев.

Топлите зими стават тенденция, отбеляза климатологът и припомни, че изминалата зима е била най-топлата, откакто се правят метеорологични наблюдения в България. "Но проблемът не е в това, че е била най-топлата, а в това, че вече седем поредни зими са по-топли от обичайното. Аномалията, с която завършват, е доста голяма“, обясни Симеон Матев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари