Симеон Матев: Предстои чувствително повишение на температурите

7
Истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка
Истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка

Истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка

Идва затопляне, но в планините ще има достатъчно сняг за ски, посочва климатологът. Влязохме в януари със сняг на доста места и здрав студ. Дори в Бургас децата успяха да пипнат сняг, който не беше достатъчен за снежни човеци, но заледи улиците. Ще ни донесе ли 2024 година една истинска зима?

Според климатолога Симеон Матев надеждите ни няма да се оправдаят: "Половината зима мина, а истинските зимни дни са по-малко от пръстите на едната ръка. Януари започна с отклонение от нормите между 5 и 8 градуса положителна аномалия, с един-два зимни момента, зимата няма как да отмие срама. Още повече, че снегът не е в цялата страна, а там, където го има снежната покривка в равнините е в рамките на 5-6 см., което е подигравателно за януари спрямо зимните му възможности."

След края на седмицата предстои чувствително повишение на температурите, които отново ще са наднормени за месеца.

Добрата новина е за любителите на ските, които са планирали ваканция през януари и февруари в зимните курорти:

"Да не се притесняват хората, които са си взели отпуски за ски. Затоплянето, което се очаква, няма да стопи снега по планините. В момента снежната покривка в нашите планини варира между 20 и 80 см., което е по-малко от нормата. Студеното време позволява на оръдията за изкуствен сняг да работят усилено и съм сигурен, че до края на месеца условията за ски ще са отлични."

Сега, когато температурите паднат под нулата казваме, че е кучи студ, но нормалните минимални януарски температури са от порядъка на -6 -10 градуса, добави Симеон Матев, цитиран от БНР. Той напомни и, че когато има вятър, както е често по Черноморието, студът се усеща много по-остро отколкото реално термометърът показва.

Зимните температури са се повишили с 1 градус спрямо тези преди 30 години. Последната "нормална" зима у нас е била през 2017 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари