Силно земетресение удари остров Хокайдо

0

Най-малко двама души загинаха, а повече от 100 бяха ранени на северния японски остров Хокайдо в резултат на мощно земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер, регистрирано тази нощ, съобщи телевизионният канал Ен Ейч Кей.

Земетресението е регистрирано в 03:12 часа местно време. Епицентърът е в окръг Ибури в югозападната част на острова, а огнището е на дълбочина около 37 километра, предаде БГНЕС.

Около 3 милиона домове останаха без светлина. Според енергийните компании няма светлина и в 15 болници на територията на острова и в сградата на летище "Син-Титосе", което е главното въздушно пристанище на Хокайдо.

Земетресението предизвика големи разрушения на сгради и свлачища в градовете и селата на северната японска префектура.

Под егидата на кабинета на японския премиер Шиндзо Абе бе създаден кризисен щаб, който събира оперативна информация и оценява щетите, причинена от катаклизма.

Около 25 000 войници на Японските сили за самоотбрана са изпратени да помогнат за преодоляване на последиците от земетресението.

Движението на влаковете на територията на северния японски остров е напълно преустановено, съобщи агенцията Киодо.

Отменено е и движението на метрото в административния център - град Сапоро.

Една от основните японски авиокомпании „All Nippon Airways“ заради земетресението реши да отмени всички полети на главното летище на острова. До момента са анулирани повече от 200 полета. В сградата на терминала му в момента няма електричество, но пистата и друга инфраструктура не са пострадали в резултат на трусовете.

Най-малко 22 повторни труса са настъпили през нощта на северния японски остров. Това съобщи Националната метеорологична служба на Япония.

Магнутидът на най-силният от тях е 5,4 по Рихтер. Междувременно сеизмолозите предупреждават за поддържане на сеизмична дейност в тази област и за риска от силни земетресения през седмицата.

Губернаторът на японската префектура Хокайдо Харуми Такахаши отмени посещението си в Русия, запланувано за 6-8 септември поради земетресението, съобщи агенция Киодо.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари