Силни земетресения разтърсиха Иран

7
Две земетресения с магнитуд 5.4 и 5.6 удариха Южен Иран във вторник
Две земетресения с магнитуд 5.4 и 5.6 удариха Южен Иран във вторник

Две земетресения с магнитуд 5.4 и 5.6 удариха Южен Иран във вторник

Във вторник две доста чувствителни земетресения разтърсват Южен Иран. Магнитудите им са 5.4 и 5.6 по Рихтер (оценка на Европейския сеизмологичен център) и се реализират през десетина минути – в 8:29 и 8:40 време в епицентъра. Усетени са на разстояния до около 300 км в Обединени Арабски Емирства. Максималните сътресения в епицентъра би следвало да достигат VII степен – няма сведения. В Бандар-е Аббас на брега на Персийския залив ефектите са последствие от интензивност най-много от V степен, т.е. вероятни са дребни повреди по домове, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог.

Източникът на второто земетресение е отместен спрямо началото на активността на десетина километра в север-северозападна посока и 10 км в дълбочина – разкъсването при земетресението с магнитуд 5.4 започва на 10 километра под земната повърхност, а на по-силното с магнитуд 5.6 – на 20 км дълбочина.

Решенията в Европейския център почиват на 450, съответно 800 станции и поне 1/3 регистрации повече и около 340 градуса покритие с полезна информация. На това основание тези решения могат да се разглеждат с голяма достоверност.

Новата активност в Южен Иран е локализирана в провинция Хормозган – на близо 50 км при първото от коментираните събития и на около 60 км в случая на второто от Бандар-е Аббас (435751ж./2011г).

Трето умерено силно земетресение центрира първите две. Буквално, “центрира” – като епицентър (над 450 регистрации в Европейския център). Времето в епицентъра на това трето земетресение е 11:52 във вторник (12:22 в ОАЕ), т.е. около 3 чáса след предходните трусове. Иранският сеизмологичен център при Университета в Техеран представя още 5 значително по-слаби труса от същото огнище; магнитудите им са в интервала 3.2-3.5.

В северна и източна посока от активното земетръсно огнище недалеч, на двадесетина километра разстояние, се простира на дължина над 400 км разломът Хормозган. Ориентацията му северозапад-югоизток се дължи на генерално придвижване към североизток на Африканската плоча. Въртеливото резултантно движение, съчетано с натиск, предизвиква земетръсна дейност из Арабската плоча. Последствие от това са и трите умерено-силни земетресения от вторничния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари