Силата на Стойна Преподобна лекува в църквата "Свети Георги"

0

Хора от цяла България пътуват до черквата „Св. Георги“, където е живяла лечителката Преподобна Стойна, разказва BIG5

Там пренощуват и често оздравяват от иначе нелечими болести. Вярата им помага, както и чудодейната сила на светицата, която обаче не е канонизирана официално от Българската православна църква.

Причината е, че правила странни неща – издигала се над земята, медитирала като излизала от тялото си с дни и след това се връщала. Дори Баба Ванга казва за нея, че била в пъти по-силна от нея.

Преподобна Стойна била истинска лечителка. Помагала с молитви на всеки, дошъл при нея в черквата.

Историята на неканонизираната светица е интересна. Тя е родена на 9 септември 1883 г. в село Хазнатар, днешна Гърция. На 7 години се разболява от едра шарка и ослепява. След което се появават ясновидските й и лечителски способности.

До 16-годишна тя живее в пълно уединение в отделна стая. На тези години й се явява Св. Георги и й казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. Там построява малък параклис и живее до 1913 г.

Веднъж тя предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ.

След Междусъюзническата война Стойна и семейството й се преселват в България. На път за Петрич, тя решава да остане в с. Златолист и по точно в храма „Св. Георги“. Там живее и лекува до 22 февруари 1993 г. в пост и молитва.

Спи в малка стаичка над черквата, където днес хората оставят икони, цветя, и свои снимки по тавана, за здраве. Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата, където е оформен малък мемориал. Това е място, на което е нужно да се отдаде почит, ако отидете да се молите в черквата за здраве.

В средата под купола в „Св. Георги“ има мраморна плоча, където Преподобна Стойна е заставала и се е молила. Говори се, че тогава дори не е допирала земята, но това е било пазено в тайна.

Сега туристите събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. Истината е, че  оригиналната плоча е открадната, защото крадците са мислели, че тя е чудотворна, но това не е така. Местните жители казват, че самото място е лековито.

Всеки стъпил на камъка се вглежда в иконата на Иисус Христос, поставена на високо точно срещу плочата. Ако образът леко се раздвижи, сякаш се размива, значи че душата му е пречистена.

Когато това се случи, туристите екзалтирани споделят на висок глас с другите. Тази икона е лечебна. Случаите на излекувани са много. Наскоро над черквата преспало детенце, което ходи там всяка година и само така здравето му се подобрява.

 „Много легенди за лечителката разказват местните. Дори са чували гласове, когато Ванга е ходила да говори с Преподобна Стойна. Хората в този район почитат много Преподобна Стойна и ходят да се молят в черквата“, казва Александрина Янева, която е посетила наскоро мястото и ни изпрати снимките. А ако искате да разберете повече истории за светицата, може да отидете до съседното село Катуница, където има възрастни хора и знаят много.

От това село е и чичо Динка (Костадин), както го знаят всички. Той разказва за чудесата на това вълшебно място.

- Чичо Костадин, на какви хора помага тази черква?

- Това е свято място. Черквата помага много на семейства, които нямат деца, а искат дълги години. Идват, преспиват в черквата и след това се сдобиват с чедо. Самият Св. Георги помага. Църквата се намира на 7 км от село Катунци. В самото село Златолист нямат питейна вода. Само обещават, че ще прекарат. Това им е проблемът на жителите. Сега там са около 20 човека. Има пенсионери, които се връщат и това ги вълнува и им тежи.

- Как е лекувала Преподобна Стойна?

- Тя е лекувала с молитви. Чела ги е на болните. Водила ги е от икона на икона. Оставяла ги е да спят в черквата. На плочата долу са се молили. Най-важна е вярата. Преподобна Стойна е казвала: „Аз не ги лекувам, а вярата“. Светицата е излекувала дори болно от туберкулоза момиче от Самоков. То е имало склеродермия - нещо като гипсови петна по лицето. Това момиче било лекувано навсякъде, дори в болница в Швейцария. Но я изписали и била на морфин. Станала 48 кг. Дядо й разбрал за Преподобна Стойна и я завел при нея. Попитал я дали може да я излекува. А тя отговорила, че не само, че ще я излекува, а ще я ожени. Поискала само една тенекия рициново масло, 1 тенекия пчелен мед от липа, 1 шише мляко от крава дето лежи в обор с овцете. Овцете не боледували от туберколоза. Поискала и яйца. Рициновото масло налагала на лицето на Боянка, тя спяла на плочата в черквата и един ден й се появила нова кожа. Излекувала се. 10 дни преди смъртта си Преподобна Стойна дала указания как да я погребат и наредила да извикат Боянка, дето я е излекувала от туберколоза. Но казала да носи повече моливи и тетрадки. Дошла Боянка и три дена писала, каквото й диктува Преподобна Стойна за чудесата и за всичко.

- Като отиде човек в черквата и запали свещ, какво още да види?

-  Добре е да посети гроба на светицата в двора на черквата. Да се полюлее на старото дърво, където са пуснати люлки. Прави се за здраве. Люлеят се и хора, които нямат деца. И вече като родители се връщат и кръщават децата си. Дано направят магистралата по-бързо и да дойдете да видите сами

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари