Сигнали за купуване на гласове и агитация с хранителни продукти в Русе

0
За кметския стол един срещу друг са Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ
За кметския стол един срещу друг са Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ Видео: БНТ

Сигнали за купуване на гласове, агитация с хранителни продукти и ниска избирателна активност - така преминава денят на балотажа в Русе, предаде БНТ.

За кметския стол един срещу друг са Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ.

29,7% избирателна активност към момента, три жалби за незаконна агитация и сигнал за купуване на гласове - такава е равносметката от балотажа до този момент.

Сигналът е подаден късно снощи, Общинската избирателна комисия го е препратила към ЦИК и оттам - по компетентност до прокуратурата.

Освен в Русе се гласува в още 15 населени места в региона: в общините Две могили и Ветово също. В Две могили дойде сигнал за раздавани торбички с хранителни продукти с номер на съответна бюлетина, а във Ветово - 17 жалби за незаконна агитация, струпване на избиратели пред секция и нерегламентиран транспорт.

В "Селеметя" - смесения квартал в Русе, беше и наш екип там по-рано днес.

Хората в ромския квартал "Селеметя" посрещнаха екипа ни враждебно. Отричат да е имало търговия с гласове. Възрастен мъж обаче, недоволен, че на него не са му дали 20 лева, при изключен микрофон се възмути.

Във Ветово, където днес също има балотаж за общински кмет, само до обяд бяха подадени 15 жалби за неправомерна агитация и извозване на хора до секциите с един и същ автомобил. Единият от сигналите беше за струпване на хора в едно от кафенетата и раздаване на пари. Но и тук хората отричаха да са продавали вота си.

Други коментираха пред екипа ни, че за балотажа цената на гласовете е паднала и вече е само 20 лева, докато миналата неделя са раздавали по 50. Камерата ни засне как двама души си разменят пари, но не стана ясно по каква причина.

В съседния град Сеново, където има балотаж и за кмет на населеното място, имаше сигнал до Общинската избирателна комисия за раздаване на кебапчета.

Оказва се, че на балотажа в Русе мними пълномощници от определена партия са обикаляли около две избирателни секции, но при проверката се оказало, че нямат регистрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари