Сигнал: Ваксинирани ученици в Русе се оказват с коронавирус на училище

4
Те не са тествани, защото имат зелени сертификати
Те не са тествани, защото имат зелени сертификати Снимка: БТА / архив

Те не са тествани, защото имат зелени сертификати

Случаи на ваксинирани ученици, които не са тествани в училище, защото имат сертификати, но се оказват заразени, възмути родители в Русе, пише в. „Бряг“.

Същият казус важи и за работещите, които не подлежат на тестване, при наличие на сертификати за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела.

Ситуацията започва да заприличва на „Параграф 22“ - спокойни околните, защото нетестваните са със сертификати, от друга страна обаче именно част от сертифицираните се оказват заразени и преносители на коронавирусната инфекция. Майки се обърнаха към медията, за да разберат как да пускат спокойно децата си на училище, при положение, че сертификатите не дават нужното спокойствие и децата с документа не са тествани, но всъщност сред тях има и болни, които стоят със съучениците си в клас и пренасят заразата.

За коментар вестникът е потърсил становището на Министерството на здравеопазването.

Изискването за притежание на зелен сертификат не се използва само в образователната система, а и за достъп до редица други обществени обекти. Така е не само в България, а и в ЕС. Причината е, че научните данни са категорични относно вирусния товар при ваксинирани и неваксинирани. При ваксинираните лица вирусният товар е значително по-нисък - т.е. по-малка е вероятността да заразяват други хора. Това означава, че на лице е по-ниска инфекциозност“, посочват в отговорите си от здравното министерство.

От там уточняват още, че никога научните данни, здравните организации в световен мащаб, както и българските здравни институции не са твърдели, че ваксинираните не се заразяват. Позицията на Министерството на здравеопазването винаги е била, че ваксините предпазват от тежко боледуване, хоспитализация и летален край, както и че при ваксинираните хора вирусният товар е значително по-нисък.

Тестването на учениците ще продължи, казват още от ведомството на проф. Асена Сербезова: „Изследването на учениците чрез щадящи тестове - представлява скрининг и има за цел да ограничи разпространението на вируса. В Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата ясно е посочено, че при положителен щадящ тест следва да се проведе лабораторно изследване за SARS-CoV-2. Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в постоянен диалог, анализирайки актуалната епидемична ситуация.

От здравното министерство обаче не могат да отговорят на въпроса "Колко случая на ваксинирани ученици има, които са заразени с коронавирус откакто е започнало масовото тестване в училищата, и колко от тях са в Русе?". Оказва се, че извеждането на тази информация от системата би отнело изключително много време, защото в системата не е имплементирана подобна автоматична функционалност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    5
    Истината
    Пълен хаос: с ваксини, без ваксини, боледували, боледуващи, със сертификати, без серфитикати, здрави ваксинирани, но заразени, здрави, но неваксинирани, карантинирани......... През 1918 година по целия свят започва т.н. испански грип - инфлуенцата. След 2 години и 10 месеца - приключва.
  • 11
    4
    мммм
    Европейската медицинска агенция /ЕМА/ е единствения регулатор на ваксини и лекарства за Европа. Тя казва, че "няма данни ваксините да намалят разпространението на вируса". Обаче нашите мислители от МЗ явно са по-големи специалисти. "The impact of vaccination with Comirnaty on the spread of the SARS-CoV-2 virus in the community is not yet known. It is not yet known how much vaccinated people may still be able to carry and spread the virus." Ето и сайта на ЕМА https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty?fbclid=IwAR2Xi5Lje5bIIFBQOTEn6o8yExqmTPHlmlVMcyHlA1Qdc27zbRcxJgXGoO4
  • 15
    3
    СИГНАЛ 2
    УЧЕНИЦИТЕ НЕ ПОСТАВЯТ МАСКИ В ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ И МЕЖДУСЕЛСКИЯТ.ЗАЩО ТОВА СЕ ДОПУСКА ОТ ШОФЬОРИТЕ И БИЛЕТОПРОДАВАЧИТЕ В АВТОБУСИТЕ НЕ Е ЯСНО. НЕ ЗНАМ ЗА ПАРАГРАФ22 ,НО КАКВИ СА МЕРКИТЕ,ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ТЯХ,ИМА ЛИ ВИРУС,НЯМА ЛИ,КОЙ И КАК СИ ИГРАЕ НА ПИТАНКА И ЛЪЖЕНКА? НЕ Е ЯСНО.В АВТОБУСИТЕ ПОДСМЪРЧАТ,КАШЛЯТ,КИХАТ...И РАЗБИРА СЕ НЯКОЙ ПРЪДВА.МАСКИ ПОД НОСА И БРАДАТА.МРЪСНИ АВТОБУСИ И НЕОПРАНИ СЕДАЛКИ КИРЛИВИ В МАЛКИТЕ МАРШРУТКИ ИСУЗУ.КЕРЛИВАНСКА ИСТОРИЯ,НО ДРУГО НЯМА.И БОЛЕСТИ ВЕЧЕ ДРУГИ НЯМА,ИЗЧЕЗНАХА.САМО КОВИД-19 И АПОКАЛИПТЧНИ ПРОГНОЗИ В ЖАНРА И РЕЖИСУРИТЕ НА ХОЛИВУДСКИТЕ ФИЛМИ КОИТО НИ ЗАЛИВАТ С АТАКИ НА ВИРУСИ ЗА ИЗВЪНЗЕМНИ,ЧУДОВИЩА ИЗВЪНРЕДНИ ПОЛОЖЕНИЯ И КАК САЩ СПАСЯВАТ СВЕТЪТ КОЙТО ИЗКУСТВЕНО ВКАРВАТ ВЪВ ФИЛМ. ПРОВЕРЯВАЙТЕ ТЕЗИ ГРАДСКИ И МЕЖДУСЕЛСКИ АВТОБУСИ. ИЛИ ИМА ИЛИ НЯМА РЕД ИЗБИРАЙТЕ...........
  • 27
    2
    Време е за BGexit
    Да ви сЕра на ваксините, мерките, сертификатите, ЕС, СЗО, математиците, астролозите, врачките и баячките!
  • 30
    1
    тъмно зеления супер сертификат...
    А добър ден! Малоумните тестове на бай Стойчо и на тоя Денков така изродиха всичко, че просто нямам думи.Зелените болни не се тестват, заразяват здравите деца и даскали, после червени зони, лилави зони, пенбяни зони, неумити математици и т.н. Пална пародия, гротеска и трагедия в едно!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари