Сибир, майка на американците

0
Американският континент е бил заселен от една-единствена ...
Американският континент е бил заселен от една-единствена ...

Американският континент е бил заселен от една-единствена голяма миграционна вълна преди близо 23 000 години, а някои индианци в Амазония са поделяли едно и също генетично наследство с австралийските аборигени, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от Франс прес. Те допринасят да се разгадаят загадки, свързани със заселването на Новия свят.

Антрополози и археолози отдавна дебатират за произхода на първите заселници на американския континент.

Най-често приеманата теза е, че имигранти от Азия са минали по ивица земя, която навремето свързвала Сибир с Аляска, а днес е залята от морска вода в Беринговия проток.

Но колко миграционни вълни е имало и в кой момент от историята на човечеството е станало заселването? Тези въпроси все още не са намерили категорични отговори.

Въз основа на генетични данни за древни и съвременни хора в двете Америки, Сибир, Океания, Европа и Африка учени под ръководството на Манаса Рагаван от университета на Копенхаген твърдят, че първите заселници на американския континент са пристигнали от Сибир и че Новият свят е бил заселен от една-единствена миграционна вълна преди по-малко от 23 000 години. Мигрантите първо са пребивавали 8000 години между Източен Сибир и Аляска, преди да продължат по пътя си и да заселят двете Америки.

Генните различия между популациите на днешните индианци в Америка не се дължат на няколко миграционни вълни, а на по-късни срещи след голямата миграционна вълна.

Екипът открил също генетична връзка между някои индианци в Америка и популации хора в Източна Азия, Австралия и Меланезия след първоначалната миграционна вълна.

"Това изненадващо откритие разкрива, че популацията хора в Новия свят не е останала изолирана от тази в Стария свят след първоначалната миграционна вълна", отбелязват учените.

Резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Сайънс".

В рамките на друго изследване учени от Харвардския медицински институт в Бостън сравнили генома на 30 популации индианци в Централна и Южна Америка с този на 197 души в целия свят.

Получените резултати сочат, че

някои популации индианци в Амазония вероятно са свързани генетично повече с първите туземци в Австралия, Нова Гвинея и на Андаманските острови, отколкото с днешни индианци и жители на Евразия.

Според учените това "смесване" на гени е станало след първоначалната голяма миграционна вълна, но преди появата на първите индианци в Амазония.

"Резултатите навеждат на мисълта, че е имало и друг "принос", който трябва да бъде прибавен към генома, произлязъл от Сибир", поясняват учените.

Резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Нейчър".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари