Швейцария гласува нов закон за климата

1
Резултатите се очакват в ранния следобед
Резултатите се очакват в ранния следобед

Резултатите се очакват в ранния следобед

Швейцарците днес гласуват по нов закон за опазване на климата и по-високи корпоративни данъци, като социологическите проучвания сочат, че и двете мерки ще бъдат приети, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Резултатите се очакват в ранния следобед.

Парламентът вече прие закона за климата, но дясноконсервативната Швейцарска народна партия (ШНП) го отхвърля с аргумента, че той ще доведе до взрив на цените. ШНП събра достатъчно подписи, за да наложи гласуването на референдума.

Целта на закона е до 2050 г. Швейцария да стане неутрална по отношение на климата. За да се постигне това, вредните за климата емисии трябва да бъдат намалени със 75% до 2040 г. в сравнение с 1990 г. Потреблението на изкопаеми енергийни източници трябва да бъде намалено.

Швейцарското правителство иска да насърчи отказа от отопление с петрол и газ чрез финансови стимули. Предприятията също ще бъдат подкрепени, за да им се помогне да преминат към щадящи климата технологии.

За тази цел са предвидени 3,2 млрд. швейцарски франка (3,6 млрд. долара) за период от 10 години.

Швейцария все още внася около три четвърти от енергията си. Въпреки съпротивата на защитниците на ландшафта, в Алпите се планира изграждането на големи паркове със слънчеви панели. Предстои да бъдат инсталирани и повече вятърни турбини.

В случая с корпоративните данъци въпросът е свързан с прилагането на решението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да се изисква международните компании с продажби на стойност най-малко 750 млн. евро да бъдат облагани със ставка от поне 15 %.

Данъчните ставки в швейцарските кантони отчасти са значително по-ниски и поради това са особено привлекателни за мултинационалните корпорации. Базел и Цуг, където са базирани големи фармацевтични и търговски групи, биха имали най-голяма полза от по-високите данъчни приходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари