Шуменският зоокът получи лиценз за Зоопарк

1
Шуменският зоопарк отваря врати през месец май
Шуменският зоопарк отваря врати през месец май Снимка: Община Шумен

Шуменският зоопарк отваря врати през месец май

Шуменският зоопарк получи лиценз до март 2028-ма година от Министерството на околната среда и водите. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков.

Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия“, пише в документа, подписан от министър Росица Карамфилова, предаде БТА.

През последните няколко години работници от общинското строително предприятие и от предприятието „Паркове и обредна дейност“ извършиха ремонт със собствени средства. Бяха изградени нови клетки и волиера, изолатор за животни и ветеринарна амбулатория, съобразени с всички съвременни нормативни изисквания. Строителните дейности включват цялостна реконструкция, разширяване на зоопарка и обновяване с нови видове животни. Сред тях са рис, муфлони, лами, носати мечета, сурикати, лопатари, пауни, котешки лемури, различни видове птици, гризачи и др. Проектът беше одобрен от министерството на екологията.

В него се предвижда наред с експозицията от екзотични животни да се извършва и научна дейност, свързана с отглеждането на редки и застрашени местни видове животни, както и последващото им връщане в естествена среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари