Ще скочат ли цените на свинското месо?

0
Заплашен ли е отрасълът и може ли епидемията да доведе до скок на цените
Заплашен ли е отрасълът и може ли епидемията да доведе до скок на цените

Заплашен ли е отрасълът и може ли епидемията да доведе до скок на цените на свинското месо?

Към момента няма увеличаване на цената на свинското месо. То се търгува на борсата за 7, 6 лв. Прогнозата е да няма и увеличение, въпреки чумата по свинете, защото сме в силно конкурентен пазар.

Търговци не са притеснени от чумата по свинете. Поне тези, които си произвеждат това, което продават, предава NOVA.

„Ние не купуваме свинско месо, ние не купуваме месо, ние сме си затворен цикъл”, обясни Ваня Миланова - продавач-консултант.

И, въпреки че чумата по свинете не е опасна за хората, заразените животни ще бъдат убити, а месото унищожено, за да не се разпространява заболяването.

„Ние сме проследили всяко едно движение на свине по пътни листове, по бройки. Знаем точно в кои кланици са отишли тези свине . Оттам вероятно ще стигнем до месопреработвателни предприятия, в които това месо е стигнало, ще идентифицираме продуктите, които са произведени и поетапно всичко, което е налично, се възбранява”, каза Любомир Кулински от дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Според прогноза на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата чумата по свинете няма да се отрази сериозно на потребителския джоб.

„Естествено, ако стане, не дай си Боже, някакъв по-сериозен проблем със заболяването и не можем да го овладеем, би имало пазарен излаз, но в никакъв случай няма да наблюдаваме драматични неща, тъй като в Европа е доста стабилен пазарът и предлагането на месо, обясни Владимир Иванов от Комисията.

И все пак от бранша не изключват цената да се увеличи.

Месопреработвателите използват месо, което идва от другите европейски държави. Това заболяване не е само в България. 25 държави в Европа са засегнати също от заболяването и освен това Китай, който е най-големият производител на свинско месо. В Китай са унищожени 200 милиона свине, каза Диляна Попова - главен експерт в "Асоциация на месопреработвателите в България".

Експертите казват, че чумата по свинете е икономическо заболяване, защото сериозен трус в свиневъдството означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари