Ще секат борова гора в Долна Студена

0
Решението за сечта от общинския горски фонд беше прието на последното заседание на местния парламент в Ценово
Решението за сечта от общинския горски фонд беше прието на последното заседание на местния парламент в Ценово

Стволовете на изгорелите дървета в местността „Бог баир“ край село Долна Студена ще бъдат окончателно премахнати 

Решението за сечта от общинския горски фонд беше прието на последното заседание на местния парламент в Ценово. Според предварителните разчети ще бъдат добити 18 плътни кубически метра дървесна маса.

Дървесината ще се използва за собствени нужди и ще се разпредели между кметствата“, уточни инж. Ванко Петков – директор на дирекция „Специализирана администрация“ в Община Ценово.

Преди две години в околностите на Долна Студена лумва голям пожар. Огнените езици бързо се разпространяват и  обхващат  боровата гора в близост до селото. Независимо от бързата намеса на пожарникарите част от дърветата са безвъзвратно повредени и не могат да се възстановят. През есента на миналата година започна прочистването на терена от изсъхнали дървета. Тогава бяха добити 20 плътна кубически метра дървесина.

След като теренът бъде разчистен окончателно от увредените растения ще се проведат консултации с лицензиран лесовъд как и с какви видове да се извърши залесяването. Мнението на специалистите е категорично, че засаждането на нови дръвчета е повече от наложително. Така ще се ограничат процесите на ерозия в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари