Ще работим три дни повече, за да си платим данъците

0
Четири месеца и половина от годината ще работим за държавата
Четири месеца и половина от годината ще работим за държавата Видео: Нова телевизия

Четири месеца и половина от годината ще работим за държавата.

Икономисти изчисляват, че през 2017-та ще работим три дни повече, за да платим данъците и осигуровките си, съобщава Нова телевизия.

136 дни труд за държавата. И чак тогава 229 дни - за себе си. Според сметките на икономистите, в последните години работим по-дълго, за да се издължим на хазната. И средно, след 16 май, идва свободата. Със сигурност поне тази от данъци. Но колкото по-активен е човек, толкова повече трудът му отива за държавата. Затова някои от най-трудолюбивите може да се освободят чак в средата на годината. Какво са парите за хората, които ги измислят?

Звукът от честно спечелени пари е стимул. Да работиш още, за да спечелиш още.

„Като стане много хубаво, с много пари, става опасно”, казва проф. Богомил Николов, художник, автор на проекти за монети.

Проф. Николов е един от художниците, на които Българската народна банка е възлагала да измисли как да изглеждат монетите. Негови са идеите за монетите, когато ни приемаха в Европейския съюз, юбилейните монети за Рилския манастир и 100-годишнината на Народния театър. И за проф. Николов държавата е прехрана. Затова на 16 май ще продължава да работи и за нея.

„Обикновено се казва работи за себе си. Не мога да правя проекти за монети за себе си, ако не са ми поръчани. Тези, които правят фалшивите пари, тези, които правят за себе си пари”, казва още проф. Богомил Николов, художник, автор на проекти за монети.

Според икономистите, работим 136 дни от годината за държавата заради увеличените с процент вноски за пенсия.

„Това означава, че повече се взима от частния сектор. Всяко изземване на ресурс намалява ввъзможностите за растеж”, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

А най-дълго ще си изработват данъците и осигуровките най-активните.

За себе си работят най-много дни в годината хората в Естония. А най-дълго изплащат данъците си във Франция. У нас към изкуството да правиш пари има поне две гледни точки. Парите, погледнати практично. И парите, погледнати философски.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари