204 хиляди пенсионери продължават да работят, всеки четвърти е на заплата от държавата

0
Парите им се вдигат средно с 6 лв. на месец
Парите им се вдигат средно с 6 лв. на месец

Мъжете най-често стават охранители, а жените - продавачки

204 хиляди души са продължили да работят и след пенсия през миналата година. Така те са прибавили още 6 лв. към пенсията си месечно. Това са хората с лични пенсии за стаж и възраст, които са продължили да работят и да се осигуряват.

Най-много са българите, които остават на работа след пенсия в бюджетния сектор. През миналата година като държавни работници са се трудили 47 444 души, които вземат и пенсия. Почти 30 хил. от тях са жени, пише в. “24 часа”.

Отделно в държавното управление работят 2392 души, а в образованието - 2541

Над 10% от състава на въоръжените сили на България са съставен от пенсионери. В тях в момента служат 4107 пенсионери, като 3153-ма от тях са навършили възрастта и са упражнили правото си преди 5 и повече години.

1325 са пенсионерите, които служат само в Българската армия, а останалите са цивилни. Това означава, че военните не са се отървали от проблема с “полковниците пенсионери” - висши офицери, които работят и вземат заплата, въпреки че са пенсионери. Така допълнително ограничават възможностите за израстване на младите офицери.

Още на старта вече бившото правителство на Кирил Петков обяви, че ще направи “оптимизация” на държавната администрация, а със спестените средства ще бъдат увеличени възнагражденията на останалите. В края на миналата година бяха прекратени договорите на голяма част от пенсионираните работници и служители в различни агенции. Част от работните места обаче останаха свободни.

За промени при категорийните работници пък заговори и бившият шеф на социалната комисия Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната”.

Трябва да помислим дали приносът им като осигуровки и плащания е адекватен. Има и друг въпрос - изпълнява ли целта си по-ранното пенсиониране на категорийните работници. Виждаме, че някои от тях се пенсионират, но продължават да работят на същото място. 10% от щата на МВР са пенсионирани работници, но продължават да работят и да взимат и пенсия, и заплата”, обясни той в интервю за “24 часа”.

Охранител е следващата най-популярната професия за пенсионерите, показват данните от годишника на Националния осигурителен институт за 2021 г. Такава работа са си намерили над 17 665 души.

Следват продавачите, които са над 14 хиляди.

10 766 са пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки, които още работят

9983 са били възрастните, които са работили като брокери, IT или научни изследователи. Строителите в пенсия пък са били 8854 души. (Виж най-честите професии за пенсионери по пол в инфографиката.)

Едва 4 пенсионерки са продължили да работят в сектор “Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти”.

Най-малко мъже - 23-ма, работят след пенсия в сектор “Производство на турбини и двигатели, без авиационни, автомобилни и мотоциклетни”.

През миналата година най-високото увеличение на преизчислена пенсия е било 379,12 лв.

При пенсиите за инвалидност то е 190,91 лв., а при тези за трудова злополука - 76,49 лв. Тези пари обаче могат да достигнат само хора, които са се пенсионирали рано на високи суми, но продължават да работят години след това.

На този фон пък средното увеличение на пенсията е било 6,01 лв. на месец, показват други данни на НОИ.

До 1 месец допълнителен стаж са си докарали около 12 хил. пенсионери. Над 200 хил. са работили допълнително между 1 месец и една година. Около 7 хил. от тях са работили допълнително между 1 и 5 г.

527 са успели да си вдигнат пенсиите с допълнителни осигуровки, оставайки на работа между 5 и 10 години след пенсионирането. А

173 българи са работили над 10 години след пенсия

Служебното преизчисление се извършва от 1 април всяка година с данните за придобития от лицата стаж след пенсионирането до края на предходната календарна година.

Ако работещ пенсионер иска да бъде отчетен и доходът, върху който са правени осигуровки, ще трябва да подаде специално заявление за преизчисляване. Тогава увеличението не е гарантирано, а се получава само ако новите данни дават по-голям размер на пенсията. В противен случай тя не може да бъде намалена, а остава старата сума.

През този април НОИ изчисли служебно парите на 340 880 пенсионери, които са придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите. Те са вдигнали парите си с 10 лв.

Към края на миналата година пък 338 740 пенсионери са били в работоспособна възраст. От тях 247 808 са тези с инвалидни пенсии. 90 932 са младите пенсионери със стаж и възраст.

91 591 души са общо пенсионерите до 45 г. с лични и наследствени пенсии. Още 90 хил. са тези до 50 г. От 51 години до 65 пък са още 150 хил.

Пенсионерите над 80 г. са 344 755, като мъжете са 115 294

Средната пенсия през миналата година е била 536,71 лв. Тя се е вдигнала със 191,25 лв. през последните 5 г. Средната заплата през 2021 г. е била 1169,25лв., или увеличението от 2017-а е 347,74 лв. (Виж таблицата долу.)

От 1 юли тази година пенсиите се вдигнаха. Така средната лична пенсия стана 617,64 лв. При мъжете тя е 717,23 лв., докато жените са получавали със 167,66 лв. по-малко.

Минималната пенсия пък вече 467 лв., а таванът е 2000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари