Ще отпаднат ли медицинските бележки за извиняване на отсъствията от училище?

0
Може ли амбулаторният лист да ги замени?
Може ли амбулаторният лист да ги замени? Видео: NOVA

Може ли амбулаторният лист да ги замени?

Българският лекарски съюз възрази срещу идеята на Здравното министерство медицинските бележки за учениците да отпаднат. По думите на министър Христо Хинков се планира извиняването на отсъствията да става чрез амбулаторен лист от преглед. От БЛС обаче заявиха, че не са участвали в подобни разговори и не са съгласни с новото предложение.

Разбрахме от телевизията, че се готви такава промяна. БЛС не е участвал в такова обсъждане и съответно реагира с декларация още вчера сутринта, защото това е нещо, което е съвсем нов ред в издаването на медицински бележки за учениците”, заяви д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, цитиран от NOVA.

По думите му бележката е документ, утвърден във времето. От няколко месеца вече е електронен. „Като такъв той работи много добре и това вчера беше подчертано от министъра на образованието. Щом има изграден софтуер отпреди четири месеца, направен, за да може тази бележка да се генерира и да се вижда от училищата, ние не смятаме, че трябва да се търси някакъв нов ред”, каза още Колев.

Той добави, че в амбулаторния лист има чувствителна информацията, която лекарят споделя за извършеното в лекарския кабинет. Всичко това не трябва да бъде видимо от училищата, категоричен е медикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари