Министър Йоловски: Няма да изтича чувствителна медицинска информация за учениците

0
От 1 октомври хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ
От 1 октомври хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ Снимка: БГНЕС

От 1 октомври хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът, цитиран от NOVA. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

Въвеждането на електронната бележка е пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. „Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този начин ще постигнем много икономии и ползи на всички лица по веригата“, уточни той.

Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, допълни той.

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този процес ще доведе до отпадане на някои административни тежести и до улесняване на целия процес.

В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин гарантираме, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата“, каза министърът на електронното управление. Йоловски добави, че няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно при лекаря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Да ви ЕПМ !
    Идиот! Кого лъжеш? И най вече - за какви цели и кой ще се възползва от здравното "досие" на всяко дете?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари