Ще намалят ли драстично депутатите заплатите си?

2
Комисия обсъжда драстично намаляване на депутатските заплати
Комисия обсъжда драстично намаляване на депутатските заплати Снимка: БГНЕС

В зала "Запад" на Народното събрание се провежда заседание на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на 46-то Народно събрание

Комисията обсъжда драстично намаляване на депутатските заплати. Част от предложенията предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала, пише Банкеръ.

Стигна се и до първи сблъсък по време на заседанието на временната парламентарна комисия - БСП настояват отстраняването на председателя на парламента да се случва по искане на 1/10 от депутатите, а не на 1/5, както е в момента.

Редуцирането на месечните възнаграждения на депутатите да стане от три работни заплати на една средна брутна бюджетна заплата или 1570 лева е предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

В момента месечните възнаграждения на депутатите възлизат на 3 средни месечни работни заплати на заетите в обществения сектор. Манолова настоява тази сума да се намали до 1 средна месечна работна заплата. За първото тримесечие на 2021 г. тя възлиза на 1569 лв. по данните на НСИ.

Манолова аргументира радикалната мярка с необходимостта народните представители да се солидаризират с гражданите в кризата. „В условията на продължаваща пандемия, засилваща освен здравната, но и икономическата несигурност на българите, и хронично ниски доходи на българските граждани, при които един на четири души живеят под прага на бедност, закономерно е солидарното намаляване на трудовите възнаграждения и на народните представители, и свързаните с техните възнаграждения ръководства на държавни институции”, пише в мотивите към предложенията й.

Така излиза, че според Манолова хората, определящи правилата, по които всички в България живеят и се трудят, трябва да получават по-малко от средната заплата в София, която е около 2000 лв. Съществена последица от идеята ѝ е, че ще паднат заплатите и на други високопоставени длъжностни лица, чиито възнаграждения са обвързани с депутатските. Така се отваря въпросът дали тези хора на високи властови позиции няма да станат дори по-податливи на корупция, отколкото са сега.

От парламентарната група на коалицията на Манолова направиха сходни предложения и в миналото 45-о Народно събрание. Тогава не събраха подкрепа, както най-вероятно ще се случи и сега.

Друга част от предложенията им предвиждат отнемане на транспортните привилегии на народните представители и разрешаване на лекарите да практикуват, въпреки че са избрани за депутати.

Част от новите предложения включват бонусът от 2/3 върху заплатите да се превеждат само по банков път.

От БСП излизат със следното предложение: председателят на Народното събрание и неговите заместници да могат да бъдат освобождавани от постовете им по искане на една десета от депутатите – тоест, 24 души. А сега подобно искане изисква подкрепата на една трета от парламентаристите – тоест, цели 80 души. Подобна идея е разбираема – в момента социалистите са едва 36 души.

Същият замисъл проличава и в идеята им шефовете на парламентарни комисии да се освобождават по искане на една трета от членовете им. В момента такова искане могат да отправят половината от депутатите в съответната комисия. Както и в предложението държавни и общински чиновници да се привикват в парламентарните комисии за изслушване по искане на парламентарна група, а не на една трета от членовете на съответната комисия, както досега.

Интересно предложение правятдесните депутати Надежда Йорданова и Атанас Славов. Те искат пред парламентарните комисии да се привикват за изслушвания - без право да откажат - не само министри и длъжностни лица, но и граждани. И уточняват, че подобни изслушвания няма да могат да се възпрепятстват от „наличието на съдебни и други висящи производства пред орган на власт”.

Остава впечатлението, че десните възнамеряват да изправят публично в парламента лица, които имат проблеми с правосъдието.

Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Част от предложенията за промяна в правилника гласят в комисиите да няма спадащ кворум и лично да се гласува от членовете без да се делегират права на други представители от парламентарна група.

Времето за изказвания по процедурата „по начина на водене“ се редуцира от 2 на 1 минута по предложение на председателя на Народното събрание Ива Митева с аргумента, че с тази процедура често се злоупотребява.

Проектът за нови правила за работа предвиждат депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. С това ще се допуска съставът на комисиите са се разширява.

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари