Ще изграждат понтон за атракции вместо плаващ басейн в река Дунав край Русе

0
Концесионерът на пристанището за обществен транспорт иска промяна в инвестиционната си програма
Концесионерът на пристанището за обществен транспорт иска промяна в инвестиционната си програма Снимка: Dunavmost / архив

Концесионерът на пристанището за обществен транспорт иска промяна в инвестиционната си програма

Вместо плаващ басейн Русе ще има понтон за атракции.

Концесионерът на пристанището за обществен транспорт „Порт Пристис“ е поискал промяна на годишната си инвестиционна програма за 2023 г. Предложението ще трябва да бъде одобрено от общинските съветници на сесията пред декември.

Съгласно концесионния договор, инвестиционната програма за 2023 г. предвижда изграждане на плаващ басейн с постоянно течаща вода от р. Дунав, т.е. плаващ басейн в руслото на реката в зоната на корабно място №8 (бившия конски плаж). Заложеният размер на инвестицията е бил 50 000 лева информира Русе Медиа.

Вместо това обаче концесионерът да бъде изграден понтон за културно-масови, обществени и атракционни дейности, като общата стойност инвестицията ще бъде 115 000 лв. Средствата са предвидени за преустройство и реконструкция на плаващо устройство понтон №4, закупуване и монтиране на два броя преходни мостове с дължина 20 м и ширина 2 м, полагане на антикорозионна защита на всички метални части с последващо цветово аранжиране на отделните зони, присъединяване на корабното място към новоизградената довеждаща ВиК и електро инфраструктура, специализирана механизация за монтажа на съоръженията.

Необходимостта от предлаганата промяна се обосновава както с техническите изисквания и обстоятелства при евентуалната реализация на плаващия басейн, така и с нормативната допустимост. Регионалната здравна инспекция - Русе е изпратила становище, според което използването на постоянно течаща вода от р. Дунав за реализация на проекта не би било възможно. Причината е, че качеството на водата от река Дунав не отговаря на изискванията на действащите нормативни документи. В подкрепа на това са заповедите, издадени от кметове на градове по поречието на реката, включително и за Русе, за забрана на къпането в р. Дунав.

Затова становището на общинска администрация е в подкрепа на промяната на концесионния договор, в който вместо плаващ басейн да се направи понтон за атракции и събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    Наблюдател
    Тя атракцията е построена вече в Русе - сградата на Общи Ната.
  • 3
    8
    Русенец
    До 7: Да се допитват до нас ли? Ти, да не би да си си помислил, че живееш в демокрация? Колко още бе, брат? 33 години ви ментат с една и съща пиеса. Дори и рибите се научават да не кълват на гол бастун.
  • 12
    7
    Муки
    Поредната глупост на Пенчо . Кой ,, умник " го измисли ? Защо не се допитване до нас , гражданите , а си решаване на своя глава ? Защо ни игнорирате , та това си нашия , МОЯТ РОДЕН ГРАД !!! Засрамете се и имайте елементарно уважение към гражданите на Русе ! На русенци им трябва басейн , а не чалгарски сцени . Имаме си достатъчно места за интелектуални изяви .
  • -5
    6
    N8no
    Ей нама орравия на русенци. Ако разрешат къпане и се насерат Ще кажат за кво го разрешихте.Ама наистина само тъпаци останаха по анцузи в Мола и тъпи писачи Кой искате не ви е ясно
  • 13
    5
    Гражданин
    Атракция с маси. Скрит ресторант. Русе е пълен с такива атракции за лапане. Цял живот се къпем в Дунава. Сега водата не ставала. Не може да бъде
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари