Ще има ли рязък скок в цените на горивата?

0
Добавянето на нова биокомпонента вдига цените на лято
Добавянето на нова биокомпонента вдига цените на лято

Рязък скок на цените на горивата засега не се очаква, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа.

Това прогнозира в предаването „Тази сутрин” Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация, предава bTV.

През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив – ще добавяме от март тази година още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо”, обясни Бенчев.

Поне за момента едва ли ще се усети в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент – това е 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава, тъй като такива са международните и европейските задължания, може би следващата година вече ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година”, категоричен беше експертът.

В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата, отбеляза той. „Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания”, припомни Светослав Бенчев.

Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси, и затова цените на бензина са се качили с 2,5% а на дизела с 2,8%”, обясни Светослав Бенчев по повод повишението е с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

Цените зависят изцяло от международните пазари,  в България има засилена конкуренция между веригите, така че няма как да се опитваме да ги задържим. В България по данни на НАП има около 3 000 бензиностанции, от тях олоко 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има около 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, така че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоциацията. В България картел няма”, категоричен беше експертът.

Всичко зависи от цената на петрола на международните пазари, всичко зависи от международните събития, подчерта Светослав Бенчев. По думите му в момента цените вървят надолу заради Венецуела и проблемите около президента Мадуро.

Факт е и, че квотите, които държавите от ОПЕК са си поставили, вече се спазват. Вчера и инвестиционните банки намалиха предвижданията си за цената на петрола тази година. В този смисъл, ако нещо не се случи на геополитическата сцена, цените да останат в този диапазон”, посочи още той.

До 30 март трябва да пренастроим нашите касови апарати, така че в касовата бележка да се показва подробна разбивка за цената. Това  със сигурност ще струва някаква сума за нас, а на 30 юни ние трябва да въведем изцяло нови касови апарати и фискални системи. За момента мога да каже, че много бензиностанции няма да могат да се справят и със сигурност някой ще трябва да плати тези нормативни изисквания, за съжаление обикновено това е крайният потребител”, отбеляза още експертът от Българската петролна и газова асоциация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари