Ще има ли "Дунав мост 3"?

2
В началото на 2024 ще стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране
В началото на 2024 ще стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране Видео: NOVA

В началото на 2024 ще стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране

Почти 20 години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево. С това на практика стартира процесът по изграждане на втори комбиниран пътен и жп мост над Дунав при Русе, съобщиха от Министерство на транспорта.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с румънския си колега, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение, съобщиха от МТС.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, заедно с асоциираните си партньори НКЖИ и АПИ, ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната.

Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение. Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    въпрос
    А магистрала? Кога?
  • 0
    2
    До 1
    Прав сте! Първо ще направят снимка, след това ще го пострят, а после проект. ТОЛКОВА Е ЯСНО! "Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. ... " След, като завърши изпълнението (до края на 2026 г.), двете страни ще вземат решение за локацията и финансирането. Става ясно, че до края на 2026 г. ще е завършена частична реализация. Това е супер, защото "би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране". КАКВО НЕЯСНО? РЕДАКТОРКАТА ДА ОТИВАТ НАПРАВО ДА ГО СНИМА!
  • 4
    1
    Хаха
    Само на снимка
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари